Hajrá Békéscsaba Egyesület: Nehéz év előtt áll Békéscsaba

2022. szeptember 28. 14:30 | Papp Ádám Sándor

A Hajrá Békéscsaba Egyesület szerdán értékelte a békéscsabai közgyűlés szeptemberi ülésén meghozott döntéseket. Juhász István és Varga Tamás önkormányzati képviselők többek között az energiaválság intézkedéseiről, a fás szárú növények védelméről és a gyermekélelmezésről szóló döntéseket értékelték.

Juhász István arról beszélt, hogy az előző közgyűlés egyik legfontosabb témája az energiagazdálkodás kérdése volt. Mint elmondta idén 285 millió forint többletköltséggel kalkulál az önkormányzat, amelyet finanszírozni tudnak a költségvetési tartalékból. A 2023-as évvel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy drámai helyzet alakulhat ki, ugyanis 3 milliárd forintos többletköltséget látnak jelenleg, amelyhez meg kell teremteni a forrást. Kitért arra is, hogy az önkormányzat szeptember elején a városi intézményektől takarékossági tervet kért. A képviselő kiemelte, hogy jövőre az önkormányzat teljesíti a kötelező feladatainak ellátását, azonban az önként vállalt feladatok mértéke csökkeni fog, kevesebb pénzt tudnak biztosítani arra a célra.

Juhász István örvendetesnek nevezte, hogy a közgyűlés elfogadta a fás szárú növényekről szóló rendeletet, amely szabályozza a városi fák kivágását, pótlását, gallyazását. Elmondta, hogy egy hiánypótló jogszabályalkotás történt, amely a központi szabályozást és a helyi szabályozást ötvözte, és egységes szerkezetbe foglalta mindazokat az intézkedéseket, amelyek a zöld terület és a fás szárú növények megvédéséről szól. Hozzátette: a növények kivágására, gallyazására jegyzői engedélyre van szükség és kizárólag szeptember 1. és február 28. között végezhető.

A képviselő kitért arra, hogy a grémium a szociális támogatásokkal kapcsolatban is döntött, amelyet úgy módosítottak, hogy többen vehessék igénybe a segítséget. Korábban alacsonyabb jövedelmekhez volt igazítva a rendelet, azonban a fizetések emelkedtek és kevesen igényelhették a támogatást. A tervek szerint az önkormányzat 2-3 évente finomhangolást végez majd a szabályozásokon, a bérek alakulásával párhuzamosan.

Varga Tamás, a Hajrá Békéscsaba Egyesület önkormányzati képviselője, alpolgármester arról beszélt, hogy a közgyűlés egy energetikai szakmai munkacsoport megalakításáról döntött, amelynek feladata áttekinteni az intézmények energiatakarékossági intézkedéseit és meghozni azokat a szakmai javaslatokat, amelyeket meg kell tenni rövid és hosszútávon az energiacsökkentés érdekében.

– A munkacsoport a közgyűlés másnapján megkezdte munkáját, hiszen az Árpád fürdő működéséről kellett sürgős döntést hozni. Az a szakmai javaslat született, hogy december 31-ig kialakítsák az uszoda feletti sátrat és biztosítva legyen a medence használata. Ehhez a Békéscsabai Előre Úszó Klub és a Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub anyagilag hozzájárul – hangsúlyozta.

A képviselő kitért arra is, hogy az új tanévtől a közétkeztetést új szolgáltató látja el. A Pannon Menza Kft.-t komoly kritika érte a szolgáltatásával kapcsolatban, az előző közgyűlésre ezért meghívták a cég ügyvezetőjét, aki a kérdésekre és kritikákra válaszolt. Az önkormányzat az alapanyagár drágulása miatt 30 százalékkal emeli a térítési díjat, azonban a képviselő-testület Demeter Lászlótól ígéretet kapott a mennyiségi és minőségi javulásban egyaránt. Varga Tamás kiemelte, hogy a közétkeztetési tanács, amely kontroll szervezetként működik megtartotta első ülését, ahol elhangzottak a problémák és kritikák a lakosság részéről, ezek kiküszöbölésére is sikerült egyeztetéseket folytatni. Továbbá a cég részéről az a felajánlás érkezett, hogy minden hónapot megelőző héten a tanács érintett tagjai megismerhetik a következő havi menü étlapját és véleményezhetik azt. Ez megtörtént októberre vonatkozóan és voltak javaslatok, módosítások, amelyeket a szolgáltató vállalt és korrigált. 

További programok »

Önkormányzati hírek

Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020 augusztus hónapban megkezdődtek, majd több ütemben további szakaszokkal bővültek.
2022. december 2. 14:48
FEL