Hajrá Békéscsaba Egyesület: Jól teljesítenek a cégek a városban

2022. november 15. 16:46 | Vincze Attila

A Hajrá Békéscsaba Egyesület kedden értékelte a novemberi békéscsabai közgyűlés legfontosabb döntéseit. Juhász István és Varga Tamás önkormányzati képviselők többek között beszéltek a város költségvetéséről, az adóbevételekről, a kulturális és sportberuházásokról is.

A tájékoztatót Juhász István a postabezárások ügyével kezdte, melyet a közgyűlés napirend előtt tárgyalt csütörtökön. A képviselő elmondta, hogy mindent megtesz az önkormányzat azért, hogy a november 12. óta bezárt hat csabai fiókot valamiféleképp újra lehessen nyitni, azonban tudják, hogy ez nem lesz könnyű, de reménykednek a pozitív végkifejletben. 

A közgyűlésen fontos téma volt 2022 első háromnegyed évének városi költségvetéséről szóló beszámoló. Mint fogalmazott, azok a számok, amelyeket a képviselők megismerhettek a közgyűlés alkalmával, azt igazolják, hogy helyes volt a tervezés, jó számokkal dolgoztak azok a szakemberek, akik összeállították a város költségvetését. A képviselő kiemelte, hogy az eredmények alapján a bevételek nagyobb mértékben teljesültek, mint ahogy azt korábban a város tervezte, a kiadások pedig az első háromnegyed évben azon a szinten mozognak, mint ami az év végére várható lesz, bár utóbbit kicsit árnyalja, hogy augusztustól az energiárak jelentősen megnövekedtek. 

Juhász István kitért arra is, hogy a közgyűlés megtárgyalta az adóbevételek alakulását is. A grémium azt allapította meg, hogy az adóbevételek időarányos részét meghaladó mértékben teljesültek. A képviselő hangsúlyozta, hogy az iparűzési adó hátralékos összege ami a tervhez igazodna, az gyakorlatilag olyan mértékű ma már, hogy a terv nagy valószínűséggel teljesülni fog, sőt az iparűzési adó bevétel meg is haladja majd azt mértéket, amit a költségvetésben a város tervezett. 

Varga Tamás mondandóját azzal kezdte, hogy a közgyűlés döntött arról, hogy Schéner Mihály, Kossuth-díjas képzőművész születésének 100. évfordulójára jövő év elején emléktáblát helyeznek majd el a városháza árkádsorán. A képviselő fontos történésnek nevezte a MÁV-pálya öltözőépületének felújításáról szóló döntést is, amely TAO forrásból valósul majd meg. Megjegyezte: a sportpark ezen beruházásával, valamint az extrém sportpálya kialakításával 21.századi körülmények várják majd itt a sportolni vágyókat.

A képviselő a Munkácsy Mihály Múzeum homlokzatfelújításának kapcsán arról beszélt, miszerint kihirdették a feltételes közbeszerzési eljárás eredményét. Ez alapján ha állami támogatást kap a projekt, akkor teljessé válik az elmúlt években véghezvitt fejlesztéssorozat az intézményben. 

Szintén fontos szerep jutott a közgyűlésen a városi kitüntetéseknek. Varga Tamás kiemelte, hogy a díjak ezúttal is a helyi közéletben kiemelkedő közösségeknek és személyeknek jártak. Idén Dányi József, az Előre labdarúgó és kézilabda klubok egykori orvosa és Szigeti Csaba, a békéscsabai önkormányzat oktatási, közművelődési és sport osztályának vezetője kapta meg a Békéscsaba Sportjáért elismerést. A Békéscsaba Kultúrájáért díjjal pedig egy olyan kiváló együttest ismert el a közgyűlés, mint a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, valamint kitüntetést kapott dr. Bagdi László ügyvéd, akinek kultúraközvetítő szerepét díjazta a közgyűlés. 

További programok »

FEL