Az év bejglije és kovászos kenyér az ünnepi asztalon

2021. december 24. 10:10 | Csiffáry Zsuzsanna

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a tavaly debütált Év Bejglije versenyt. Az ipartestület népszerű szakmai versenyei mellett, ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre. Utánajártunk a nyertes bejgli, majd egy hagyományos kovászos kenyér elkészítésének is.

Idén az egyik szarvasi cukrászda Advent Gyöngye elnevezésű hagyományos édessége, az Év Ínyenc Bejglije díj aranyérmese lett. Urbán Ildikó cukrászmester a nyertes bejgli hagyományos pozsonyi tésztájába franzsipán tésztát tesz. Ennek alapja a porcukorral kikevert vaj, majd tojás, amihez pirított mandulaliszt, egy kevés étkezési keményítő, fekete szezámmag, majd a pálinkába áztatott vörös áfonya kerül.

– A hagyományos diós és mákos bejgli mellett a tavaly nyertes zöld diós bejglinket is elkészítjük, az idei győztes Advent Gyöngye mellett. Illetve sütünk zserbósat, szilvásat, narancsosat, meggyes mákosat itt – fogalmazott Urbán Ildikó

A cukrászmester hozzátette, hogy mindegyik bejglit szereti, nem tudna választani. 

Petneházi Andrea a cukrászda munkatársa heti kétszer készíti el a különböző pékárúkat, karácsonykor pedig a kinti kemencéjében süti az ünnepi kovászos kenyeret.

–  A természetes vadkovászos kenyereknek 3 fő alkotóelemük van. A jó liszt, a víz és a só. Természetesen a kovász is a jó alkotóelemek közé tartozik, de a kovászunk is csak vízből és lisztből áll – tette hozzá. 

A kovászos kenyerek alkotója főállásban a szarvasi polgármester kabinetvezetőjeként dolgozik. Számára a kovászos kenyér készítése a kikapcsolódást jelenti.

Hozzátette, hogy a szezonális termékek mellett az úgynevezett parasztkenyér, állandó igény, amit karácsonykor is szívesen fogyasztanak a vásárlók.

Galéria

További programok »

FEL