Idén az egyik szarvasi cukrászda Advent Gyöngye elnevezésű hagyományos édessége, az Év Ínyenc Bejglije díj aranyérmese lett. Urbán Ildikó cukrászmester a nyertes bejgli hagyományos pozsonyi tésztájába franzsipán tésztát tesz. Ennek alapja a porcukorral kikevert vaj, majd tojás, amihez pirított mandulaliszt, egy kevés étkezési keményítő, fekete szezámmag, majd a pálinkába áztatott vörös áfonya kerül.
– A hagyományos diós és mákos bejgli mellett a tavaly nyertes zöld diós bejglinket is elkészítjük, az idei győztes Advent Gyöngye mellett. Illetve sütünk zserbósat, szilvásat, narancsosat, meggyes mákosat itt – fogalmazott Urbán Ildikó.
A cukrászmester hozzátette, hogy mindegyik bejglit szereti, nem tudna választani.
Petneházi Andrea a cukrászda munkatársa heti kétszer készíti el a különböző pékárúkat, karácsonykor pedig a kinti kemencéjében süti az ünnepi kovászos kenyeret.
– A természetes vadkovászos kenyereknek 3 fő alkotóelemük van. A jó liszt, a víz és a só. Természetesen a kovász is a jó alkotóelemek közé tartozik, de a kovászunk is csak vízből és lisztből áll – tette hozzá.
A kovászos kenyerek alkotója főállásban a szarvasi polgármester kabinetvezetőjeként dolgozik. Számára a kovászos kenyér készítése a kikapcsolódást jelenti.
Hozzátette, hogy a szezonális termékek mellett az úgynevezett parasztkenyér, állandó igény, amit karácsonykor is szívesen fogyasztanak a vásárlók.