Az első szettet megnyerte, de kikapott Lengyelországban a BRSE

2023. november 8. 21:19 | Papp Ádám Sándor

Vereséggel kezdte meg a CEV Kupa 2023/24-es kiírását a Swietelsky-Békéscsaba szerdán este Lengyelországban. A csabai röplabdázók ugyan nagy küzdelmek után megnyerték az első szettet, végül azonban 3:1-re diadalmaskodott a BKS Bostik ZGO Bielsko-Biala együttese.

BKS Bostik ZGO Bielsko-Biala (lengyel)–Swietelsky-Békéscsaba 3:1 (-22, 21, 17, 12)
CEV-kupa, legjobb 32, Bielsko-Biala. Vezette: Grabovsky (cseh), Hulka (ukrán).

Bielsko-Biala: Nowicka 6, Pacak 7, Borowczak 4, Laak 14, Majkowska 7, Damaske 17. Csere: Mazur, Nowak (liberók), Bidigas 18, Ciesielczyk, Stachowicz. Vezetőedző: Bartlomiej Piekarczyk. 

Békéscsaba: Glemboczki 11, Strumilo 15, Stepanenko 6, Bodnár, Pintér 8, Aydinogullari 7. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Stanchulova 5, Kump 1, Kotormán. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Már az első labdamenet rendkívüli izgalmakat hozott, amit végül a házigazda vitt el némi szerencsével és óriási mezőnymunkával, majd ezt még kettővel megfejelték, de ezután a csabaiak is megkezdték a pontgyártást. Némi figyelmetlenséggel ingyenpontokhoz is segítette ellenfelét a BRSE, ezért Tóth Gábor 7:4-es állásnál időt kért, majd 12:7-nél is muszáj volt megtörnie a játékot a viharsarkiak trénerének. A Békéscsaba Dominika Strumilo nyitásai mögött építette saját sorozatát és hiába kértek időt a hazaiak 14:12-nél, 14-nél sikerült az egyenlítés. Sőt, a csabaiakban volt még lendület, elképesztő tűz égett a lányokban, nem meglepő, hogy amikor átvették a vezetést 17:16-ra, akkor Piekarczyk is ellőtte a második timeoutját, miközben elnémult a körülbelül 1000 hazai néző. Egy pillanatra visszavették az előnyt a lengyelek, ám a vendégek fordítottak és a 20-at is ők érték el előbb. Kettővel is ellépett a Csaba, azonban 21-nél ismét egál volt. A folytatásban három csabai pont következett, majd egy lengyel out szerva után megnyerte a játékrészt 25:22-re a BRSE.

Akárcsak az elsőt, úgy a második felvonást is 3:0-val indította a lengyel sztárcsapat, csak most még kettőt is hozzá tudott tenni, ezért Tóth Gábor megint a gyors intézkedésre szavazott. 6:0-nál ébredt fel a vendég gárda és megkezdte a felzárkózást, viszont ezúttal minden kísérletüket elfojtotta a BKS. Állandósult a 6-7 pontos különbség, ám a BRSE a végjátékhoz közelítve faragni tudott hátrányából (23:20). Ennél közelebb már nem jutott a Csaba, a házigazda 25:21-el kiegyenlítette a szettek állását.

A harmadik etapot is erősen kezdte a lengyel együttes, Tóth Gábor 9:4-nél időt kért, 11:4-nél pedig ismételt. Volt honnan visszajönni, de a hazaiak nem lazítottak a szorításon, félelmetes labdákat szedtek össze és ütőerőben is magasabb szintet képviseltek. Szerencsére sokszor a csabaiak is szép megoldásokkal operáltak és tartották velük a lépést, Molcsányi Rita is káprázatos mentéseket mutatott be, 18:13-nál magához is hívta övéit a lengyel mester. A riadó elérte a hatást, még egy ász is összejött nekik, és ezzel a tempóval el is jutottak nyolc szettlabdáig, amikből a másodikat kihasználva átvették összesítésben a vezetést.

A negyedik szakasz sem a csabaiak szája íze szerint indult, Tóth Gábornak ismét korán bele kellett nyúlnia a történésekbe. Gyorsan fel is zárkózott a BRSE –1-re, de a hazaiaké lett a következő két pont, sőt a harmadik is, köszönhetően a játékvezetők közreműködésének, ez pedig megzavarta a csabai lányokat. Néha gálapontokra is futotta a lengyelektől, ebben az időszakban minden a kezükre játszott, főleg a vendégek technikai hibái. Teljesen átvették az irányítást a hazaiak, olyan helyzetekből is pontot szereztek, ahonnan szinte elképzelhetetlennek tűnt és 18:8-nál már tízpontos fórnak örülhettek. Annak már annyira nem, amikor Julia Nowicka sárga lapot kapott, de emiatt sem igazán kellett, hogy fájjon a fejük, ugyanis megnyugtató előnyt építettek ki, Regiane Bidias ászával pedig 3:1-re lezárták a mérkőzést.

Az már önmagában bravúrnak számít, hogy a BRSE elvette a Bielsko-Biala eddig teljesen makulátlan mérlegét, azonban a csabaiaknak egy hét múlva, november 15-én hatalmas bravúrra lesz szükségük a továbbjutáshoz.

Bartlomiej Piekarczyk: "Nagyon nehéz volt ez a meccs, de erre is számítottunk. Nagyon jó csapat a Békéscsaba, alaposan kielemeztük a bajnoki mérkőzéseiket és a játékosaikat. Persze ezek után is elvárom, hogy a saját játékunkat játsszuk, mert amikor visszaesik a szintünk, az ellenfél ezt ki is használhatja. Ez történt ma is az első szettben, pokoli nyomás alá helyeztek minket, ezen el kell gondolkoznunk a visszavágó előtt.”

Tóth Gábor: „Az elején bejött az, amit szerettünk volna, azt viszont mindenkinek tudnia kell a csapatból, hogy limitáltak a lehetőségeink, mindenkinek óriási az egyéni felelőssége. És amikor nem jön a teljesítmény kulcsembertől vagy kiemelt poszton szereplő játékostól, akkor ezek a lehetőségek még jobban beszűkülnek. Ezzel együtt is úgy gondolom, nagy lehetőséget hagytunk ki, persze minden tisztelet az ellenfélé, hiszen vezeti a lengyel bajnokságot, de még egy szettet nyerhettünk volna. Ez benne volt, különösen a másodikban, amikor visszajöttünk nagyobb hátrányból, aztán persze rohantunk az eredmény után, mert mindig beragadtunk az elején, majd totálisan pontatlanná váltunk, még védekezésben is. Amivel végig elégedett lehettem, az a nyitás volt, amik végig agresszívak maradtak és be is jöttek. Ezt is megtapasztaltuk, a visszavágóra sokkal jobb egyéni teljesítményekkel akarunk készülni és ott még lehet esélyünk.”

 

Forrás: brse.hu

További programok »

Sport

FEL