Az életre neveli a gyerekeket a Hetedhét Játékváros

2019. július 17. 17:17 | Gyemendi Réka

Idén tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a hazánkban egyedülálló nyári tábor, a Hetedhét Játékváros. A kezdeményezés célja, hogy a 8 és 12 év közti gyerekek a programok segítségével megtanulják kezelni a pénzt és értékelni az elvégzett munkát.

A Mi egy Másért Közhasznú Egyesület és a Gyulai önkormányzat szervezésében megrendezett táborban a gyerekek saját városukban, saját szabályaik szerint élnek és alkotnak. Betekintést nyerhetnek a munka világába és játszva tanulhatják meg a pénz használatát.

Szabó Enikő, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület szakmai vezetője elmondta: a táborban minden úgy működik, mint egy igazi városban: van bank, munkaügyi központ, rendőrség, bíróság, önkormányzat, posta és média is. A munkaügyi hivatalon keresztül pedig a gyerekek bőséges kínálatból választhatják ki, hogy aznap hol szeretnének dolgozni. A "városlakók" a kézműves műhelyekben különböző technikákat is kipróbálhatnak, ilyen például a fafaragás, a nemezelés, az elkészült tárgyakat pedig a piacon adhatják el. A gyerekek a megkeresett pénzt beválthatják ételre, italra, de különböző szabadidős tevékenységekre is, például utazási irodában.

 

Kép: Kugyelka Attila

 

– Hetente kétszer jelenik meg újság, a tévébe pedig minden este egy összefoglaló kisfilmet készítenek az aznapi anyagokból. A fotókat és a riportokat is a gyerekek készítik. Nyilván nem felnőtt minőségben, de úgy gondoljuk, hogy az a fontos, hogy megtanuják kezelni ezeket az eszközöket és megtanuljanak kommunikálni egymással – ismertette Szabó Enikő. 

– Mindig január végén tartunk szülői értekezletet, ahol bemutatjuk a tábort az új jelentkezőknek. Habár 8-12 éves gyerekeket várunk, de az a gyerek, aki nem volt még első osztályos vagy nem tud bombabiztosan olvasni, az nem fog tudni nálunk tájékozódni. Mi segítünk mindenkinek, de nekik kell megtalálni minden műhelyt és megtanulni a munkafolyamatokat. A célunk, hogy az életre neveljük őket – összegzett az egyesület szakmai vezetője.

 

Kép: Kugyelka Attila

 

Szabó Enikő arról is beszélt: 2009 óta rengeteget változtak a gyerekek, valamint törvényi változások is rendszeresen történnek, mindehhez a tábornak is alkalmazkodnia kell. Idén például bevezették a fizetett szabadságot a Hetedhét Játékvárosban: a két hét alatt egy órát kapnak a gyerekek, amit az önkormányzat ír be nekik. 

Szabó Enikő kiemelte: nagyon pozitívak a visszajelzések, viszont ez egy igen megterhelő tábor, ahol nem minden gyermek tudja már az első alkalommal feltalálni magát.

További programok »

Gyula

Dr. Kulcsár László: Méz-nagyhatalom vagyunk

„Okos legyél, gyógyszer helyett mézet egyél” – megnyitották a tizenkettedik Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amely péntek délutántól egészen vasárnap délig várja az érdeklődőket Gyulán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke hangsúlyozta, hogy minőségi a magyar méz, szemben az ázsiai termékekkel.
19:18
FEL