Az éhes lélek gyógyítása – testi-lelki igényeink

2016. október 4. 10:16 | Mikóczy Erika

Szinte nincs olyan portál, nincs olyan újság és televízió, amely ne foglalkozna valamilyen szinten időről időre az elhízás témakörével, nem beszélve azokról a cégekről és oldalakról, amelyek azt hirdetik: ha beveszi, kipróbálja, megissza, megeszi ezt vagy azt, akkor rövid idő alatt minden gond nélkül búcsút inthet bárki a röcögő kis hájaknak. Természetesen a kínálatban van sok olyan, amely tudományosan alátámasztott, segíthet annak, aki életmódváltásra tökélte el magát, és vannak olyanok is, amelyek arra bíztatnak, érdemes megnézni, miért esik az ember újra és újra ugyanabba a csapdába, miért kúsznak vissza a kilók.

 

Az éhes lélek gyógyítása

„A fogyókúrába bújtatott hízókúra mára egy hatalmasra nőtt iparág lett, amely azért tud fennmaradni, mert sikeresen használja ki az elhízottak illetve evési problémákkal küzdők lelki sajátosságait. A tartós fogyás azonban nem nélkülözheti saját testi-lelki igényeink tudatosítását és elfogadását” – írja dr. Lukács Liza terapeuta, evészavarokra szakosodott pszichológus Az éhes lélekgyógyítása – Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák című könyvében, hozzátéve: ez a könyv neked szól, ha már hosszú ideje vívod harcodat a túlsúlyoddal vagy evészavaroddal.

 

Vezetett önsegítés módszere

A békéscsabai Létvágy programban – a Sorsfonó Egyesület, a Mi-Értünk Egyesület, a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány és a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet közreműködésével – most azt tűzték ki célul, hogy kidolgozzák a vezetett önsegítés módszerét Lukács Liza könyve alapján, a könyv szerzőjének segítségével. A programot Galambosné Varjú Blanka mentálhigiénés szakember vezetésével egyelőre segítő szakemberek tesztelik (és ha kell, alakítják), a későbbiekben azonban mindazok számára nyitott lesz, akik kíváncsiak arra, milyen lelki tényezők állhatnak vissza-visszakúszó vagy makacsul ragaszkodó kilók mögött. A folyamatot most induló sorozatunkban a behir.hu is nyomon követi.

 

„Ha jó voltam, édesség járt, ha rossz voltam, büntetés”

A békéscsabai „tesztcsoport” hétfőn este kezdte meg a munkát. A foglalkozáson egy kérdéssor segítségével azt járták körül, hogy mi lehet a származási családnak, a gyermekként látott mintáknak, viselkedési módoknak a szerepe abban, hogy valaki felnőttként evési zavarokban szenved. Íme néhány gondolatszilánk az elhangzottakból:

  • Ha jó voltam, édesség járt, ha rossz voltam, büntetés.
  • Ha nem ültem időben az asztalnál, nem kaptam vacsorát.
  • Mindig mindent meg kellett enni, amit a tányéromra tettek.
  • Ha unatkoztam, ha nem volt más örömforrás, akkor ettem – és ez ma is így van.
  • Be kellett fogni a számat, azt kellett tennem, amit mondtak.
  • Amikor olyan feladatom volt, amit szerettem, akkor nem kellett az étel, ha viszont valami nehézség adódott, azt az étel segített kibírni, azzal „tapasztottam be a számat”.
  • Amikor teleettem magam, az elnyomta a rossz érzéseket. Igaz, a jókat is...

Az evési problémák szinte behálózzák az adott személy egész életét. Egy hét múlva az evészavarok és a párkapcsolat összefüggéseivel folytatja a tesztcsoport és jelentkezünk mi is a behir.hu oldalon.

 

FEL