Az éhes lélek gyógyítása – kapcsolatéhség (4.)

2016. október 24. 20:12 | Mikóczy Erika

 

A békéscsabai Létvágy programban – a Sorsfonó Egyesület, a Mi-Értünk Egyesület, a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány, az Egyensúly AE Egyesület és a Békés Megyei Központi Kórház közreműködésével –  azt tűzte ki célul, hogy a túlsúllyal küzdőknek kidolgozzák a vezetett önsegítés módszerét Lukács Liza Az éhes lélek gyógyítása című könyve alapján, a könyv szerzőjének segítségével. A programot Galambosné Varjú Blanka mentálhigiénés szakember vezetésével egyelőre segítő szakemberek tesztelik, a folyamatot portálunk is nyomon követheti.

 

A gyermekkori kövérségből adódó kiközösítés-élmény egy életen át elkísérhet

A pszichológiai éhségek közül múlt alkalommal az ingeréhséget, most hétfőn este pedig a kapcsolatéhséget vette górcső alá Békéscsabán a tesztcsoport.

A kapcsolatéhséget az eredeti megfogalmazásban Eric Berne  pszichiáter a simogatás (fizikai vagy verbális) utáni vágyként írja le, de hozzáteszi, hogy egyesek a fájdalommal is beérik. Azok, akik a túlsúlyuk miatt szóbeli megaláztatásban részesülnek, jól tudják, miről van szó. A gyermekkori kövérségből adódó kiközösítés-élmények egy életen át elkísérhetnek – írja könyvében Lukács Liza.

Ha mindehhez negatív önértékelés társul, az szinte igazolja, hitelesíti a negatív viszonyulásokat, a durva beszólások létjogosultságát – ez az öngerjesztő kör alapozza meg a kapcsolathiány kialakulását.

 

„Minek eszik az ilyen, mikor fogynia kellene?”

Lukács Liza megfogalmazza, hogy egyes diéták is vezethetnek kapcsolathiányhoz, kirekesztődéshez – ha mást és máskor ehet a diétázó, mint a családja, vagy ha például azért nem megy társaságba, nehogy olyat egyen vagy igyon, ami nem illeszthető be a diétába.

Gyakran fordul elő olyan is, hogy az evési problémákkal küzdők nem szeretnek mások előtt enni, úgy érzik, mintha mindenki őket figyelné, hogy mennyit esznek: „minek eszik az ilyen, mikor fogynia kellene? Ha pedig napközben ezt teszik, este otthon nehezebb ellenállni a tartalmasabb ételeknek.

 

Van, aki valamiféle csodára vár

Aki sok kudarcot élt át a testsúlycsökkentéssel folytatott harcában (újra és újra visszahízott), annak az önbizalma is gyengül. Van, aki elkezd várni a csodára és például rengeteg pénzt elkölt mindféle biztosnak hitt szerekre. Az önbizalomhiány és a szégyenérzet miatt nem szívesen találkoznak régi ismerősökkel és gátlásossá válhatnak az új kapcsolatok kiépítésében. Eljöhet az a pont, amikor az egyén élete már csak az ételek, kalóriák, receptek, életmódtippek körül forog. Ez a beszűkülés befolyásolhatóvá teheti az egyént.

Pedig az életkornak megfelelő, valódi, sokszínű kapcsolatok azok, amelyek folyamatos, együttes élménymegélést biztosítanak az élet sokféle területén. Ezekben tud fejlődni a személyiség, és ezek nyújtanak lehetőséget a kapcsolathiányok megszüntetésére is.

 

Mi az egyén igénye? Van-e olyan közösség, ahova töltődni jár?

A tesztcsoport tagjai megfogalmazták, milyen közösségekhez tartoznak, éltek-e át kiközösítést a súlyproblémák miatt, befolyásolja-e a másik testsúlya a kapcsolataikat, de például azt is, mennyire tudják kifejezni saját igényeiket, ismerik-e párjuk igényeit.  Ahogy a tesztcsoportban elhangzott:

 • Több közösséghez, baráti társasághoz is tartozom, fontosak a számomra.
 • Van, amiről semmiképpen sem szeretnék lemondani.
 • A munka és a család mellett más nem fér bele.
 • Emlékszem, mikor a tornatanár azt mondta: még az a dagi is meg tudta csinálni.
 • Dömének és Zsömlének szólítottak, azt mondták, könnyebb átugrani, mint megkerülni, és hogy inkább ruháznának, mint etetnének.
 • A kapcsolataimban nem az érdekel, hány kiló, hanem hogy milyen ember.
 • Az emberei értékeinket nem a kilók befolyásolják.
 • Figyelem, hogy néz ki a másik. Ha hízott, nehezebben mozog, aggódom, hogy mi lesz vele, ha nem vigyáz magára.
 • A párkapcsolatban fontos számomra, a szabadság, a biztonság, a hűség, a bizalom.
 • Fontos a szeretet, a megértés, és hogy tudja, a bajban is számíthatok rá.
 • Amikor szól, hogy miért simogatom a kutyát, akkor tudom, hogy ő vágyik érintésre.
 • Néha elgondolkodom, a munkámban mennyire lehetek hiteles a túlsúlyommal? Vajon nem gondolják-e azt, hogy idejött ez a nagydarab asszony és osztja az észt?
 • A testséma változása kihat a személyiségre!
 • Ha a barátnőm lefogy, zavar, hogy azt gondolhatják, ha neki sikerült, nekem miért nem?
 • Van, akivel pont azért barátkoztam össze, mert olyan gömböc, mint én.

Ahogy megfogalmazódott: a nagy megfelelési igény, a saját igények kifejezésre juttatásának hiánya vagy saját igények ismeretének hiánya, a szorongás, az önbizalomhiány mind-mind a kapcsolatéhséget „táplálhatják”.

 

FEL