Az éhes lélek gyógyítása (6.)

2016. november 10. 07:30 | Mikóczy Erika

 

A békéscsabai Létvágy programban – a Sorsfonó Egyesület, a Mi-Értünk Egyesület, a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány, az Egyensúly AE Egyesület és a Békés Megyei Központi Kórház közreműködésével –  azt tűzték ki célul, hogy a túlsúllyal küzdőknek kidolgozzák a vezetett önsegítés módszerét Lukács Liza Az éhes lélek gyógyítása című könyve alapján, a könyv szerzőjének segítségével. A programot Galambosné Varjú Blanka mentálhigiénés szakember vezetésével egyelőre segítő szakemberek tesztelik, a folyamatot portálunk is nyomon követheti.

 

A szexualitás és az evés kapcsolata

A pszichológiai éhségek közül az ingeréhség, a kapcsolatéhség és az elismeréséhség után hétfőn este a szexuáliséhséget tárgyalta Békéscsabán a tesztcsoport.

A szexualitás és az evés kapcsolata legnyilvánvalóbban a vágyak megélése és a testismeret területein fedezhető fel. Evészavaros betegeknél minden esetben találkozhatunk kisebb-nagyobb szexuális problémával is. Anorexiásoknál leggyakrabban a vágyak teljes elnyomása, bulimiásoknál a vágykiélés „mindent vagy semmit” típusa, míg elhízásban a szexuális kapcsolat baráti viszonnyá szelídítése fedezhető fel. A saját nemi szerephez való viszony, a férfiasság és a nőiesség megélése ugyancsak nehezített az evési problémával küzdőknél – írja Lukács Liza.

Az evési és szexuális vágyaink kapcsolatban állnak egymással a testi élvezet szintjén, ezért azok megélése vagy elnyomása is érinteni fogja mindkettőt. A szexualitásban a megcsalás számít bűnnek, ami gyakran vezet a kapcsolatok zátonyra futásához. A diétát is meg lehet csalni a „bűnözésekkel”, és el is lehet bukni, amelynek a lesajnálás, gúny az érintett részéről pedig szégyen lehet a következménye.

 

Vonzóak lehetnek a gömbölyű idomok

Sokszor mondják, hogy a férfiak szeretik, ha „van mit fogni egy nőn”. Mégis számos anorexiás tapasztalja, hogy pozitív visszajelzéseket kap, ahogyan fogy, néha akár kórosan sovány állapotban is. A sovány, állandóan a mérlegre ugráló nők Lukács Liza szerint a szexuális vágyaikat is ugyanígy méricskélhetik, leginkább az foglalkoztathatja őket, milyennek látja őket a másik, nem vastag-e a combjuk, vagy gyűrődik-e a hasuk – ez pedig nem valami vágygerjesztő.

Leginkább a szexualitását jól megélő, a testét ismerő és szerető nő vágyai vonzóak a férfiak számára – a testi-lelki vágyakhoz való kiegyensúlyozott viszony pedig mind az étkezésre, mind a szexualitásra pozitívan hat.

 

Akit bántalmaztak, igyekszik kiiktatni az ahhoz kapcsolódó érzéseket

A testi vágyak teljes megélését gyakran gátolja korai negatív szexuális élmény vagy bántalmazás.

A gyermekkorban elszenvedett, fel nem dolgozott szexuális bántalmazás következmény lehet, hogy az egykori áldozatoknak nem lesz fontos a testük, nem képvisel értéket a számukra. Igyekeznek róla nem tudomást venni, kiiktatni a hozzá kapcsolódó érzéseket, ezáltal tompítva az egykori negatív élmények hatását.

 

Fontos a testi tudatosság fejlesztése

A tesztcsoportban elhangzott – Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus nyomán –, hogy a test a lélek szolgálóleánya, bánjunk tehát jól ezzel a szolgálóleánnyal. A csoport tagjai ezúttal a nőiességgel, a férfiassággal, a szexualitással, a testi tudatossággal kapcsolatban megfogalmazott kérdésekre adtak válaszokat.

 • Hogy mire használom a testem? Hát arra, hogy megtegye, amit a fejem kigondol.
 • A fiziológiai szükségleteken túl ápolom és fontos a testbeszéd is.
 • Szégyenkezem a testem miatt.
 • Átélhettem az anyaságot és táplálhattam a gyermekemet, ez mindennél többet ér.
 • Többet kellene mozognom – rajta vagyok.
 • Szeretek öltözködni és jó lenne táncolni is.
 • Negatív élményként éltem meg, hogy amikor kezdtem nőiesedni, mindenféle megjegyzéseket tettek rám.
 • Egyszer valaki azt mondta: maga olyan, mint a néprádió, mindent lehet magán fogni!
 • Miért jó nőnek lenni? Nőként lehetek gyenge, akár hisztizhetek is.
 • A nő meleg, gyengéd, kedves, befogadó, a férfi erős, biztonságot ad, megteremti az otthont, amit aztán a nő tesz otthonossá.
 • Nem szeretnék férfi lenni, velük szemben sokkal több az elvárás.
 • A jelenlegi súlyomban szerepet játszik az, hogy nem tudok mit kezdeni a vágyaimmal.
 • Ötven felé járok és most kezdem felfedezni a vágyaimat.
 • Fontos, hogy változatosságot vigyünk a hosszú kapcsolatokba is.
 • A párommal ismerjük egymás igényeit, és mindkettőnkét szem előtt tartjuk.

Evészavarosoknál fontos a testi tudatosság fejlesztése, melynek során az érintettek tapasztalatot szereznek arról, milyen örömforrások származhatnak még a testükből azon kívül, hogy öltöztetik vagy éppen elrejtik. A testi tudatosságot minden olyan mozgásforma fejleszti, amelynek során a személy nagyobb tapasztalatra tesz szert a teste működését illetően, hajlékonyságával, érzeteivel kapcsolatban. A tánc, a jóga a különböző sportok alkalmasak erre, érdemes próbát tenni, hogy mi esik jól és mi nem, hisz nemcsak a pozitív, a negatív élmény is tapasztalat.

FEL