Az egyenruhások az ünnepek alatt is szolgálatban vannak

2018. december 25. 12:11 | Szendi Rita

Emberéleteket mentenek, forgalmat irányítanak, helyszínelnek vagy éppen tüzet oltanak. Az egyenruhások az ünnepi időszakban is szolgálatban vannak. Az év minden napján, a nap 24 órájában vigyáznak ránk a hivatásos életmentők.

Az egyenruhásoknak nincs pihenés az ünnepek alatt sem. Mint mondják, ugyanolyan időszak ez, mint a többi. A tűzoltóknak ha baj van, ilyenkor is 120 másodperc áll rendelkezésükre, hogy felöltözzenek és elinduljanak.

– A karácsonyi ünnepnapokra nem készülünk különösebben, hasonlóan telnek, mint a hétköznapok. Családias a hangulat az ebédeknél, vacsoráknál, illetve a hozzátartozók is szívesebben bejönnek. Az esetek többsége nem változik, ugyanúgy vannak karácsonyfatüzek, adventi koszorúk okozta esetek, illetve téli műszaki mentés is – fejtette ki a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság különlegesszer-kezelője, Rácz Zsolt zászlós.

 

Fotó: Ujházi György

 

A mentősöknél sincs ez másképp. A Békéscsabai Mentőállomás vezetője elmondta, hogy ebben az időszakban az átlagoshoz képest több esetet regisztrálnak.

– A karácsonyi szolgálat gyakorlatilag ugyanúgy zajlik, mint bármelyik hétköznapon, ugyanannyi személyzettel dolgozunk. A beosztásoknál mindig figyelembe vesszük, hogy huszonnégyórás szolgálatot ne csináljanak a bajtársak, így meg lehet oldani azt, hogy mindenki otthon is tudjon lenni a családjával karácsonykor – fogalmazott Csendes Csaba.

 

 

A rendőrségen is folyamatos a szolgálat ebben az időszakban.

– A segélyhívószám a nap huszonnégy órájában üzemel. A bajbajutott a 112-es számon minden segítséget megkaphat a társszervektől is. Ennek megfelelően folyamatosan működik a tevékenységirányítási központ, emellett a megyében a közterületen és a bűnügyi szolgálatnál is megfelelő létszámmal látnak el szolgálatot a munkatársaim – mondta el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, dr. Vargáné dr. Szombati Andrea rendőrőrnagy, hozzátéve: minden osztály parancsnoka úgy próbálja megszervezni a szolgálati időszakot, hogy mindenkinek jusson ideje a családjára az ünnepi időszakban.

 

 

FEL