Az egyenruhások az ünnepek alatt is szolgálatban állnak

Forgalmat irányítanak, helyszínelnek, emberéletet mentenek, vagy éppen tüzet oltanak. Az egyenruhások karácsonykor is szolgálatban vannak. Az év minden napján, a nap 24 órájában vigyáznak a város lakóira a hivatásos életmentők.

120 másodperc – ennyi idejük van az egyenruhájuk felvételére és az elindulásra a tűzoltóknak, ha riasztást kapnak. Az itt dolgozók a szabad óráikban próbálnak meg összeülni, és együtt elfogyasztani az ünnepi ebédet.

– Mivel mi ilyenkor nem mehetünk haza, ezért úgy szoktuk leginkább csinálni, hogy a kollegáimnak és nekem is bejön a család, a feleség. Nekem is van három kisgyermekem. Közösen ilyenkor főz a csapat, közös ünnepi ebéd szokott lenni. A létszám ilyenkor nem változik, ugyanennyien vagyunk szolgálatban, illetve a riasztási idő sem változik, ugyanúgy vonulunk azokra a káresethez ahová szükséges – fogalmazott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szolgálatparancsnoka, Hrabovszki Norbert tűzoltó főhadnagy.

Nincs ez másként a mentősöknél sem. A mentőorvos szerint két ünnep között a feladatok száma nem emelkedik jelentős mértékben, azonban a karácsonyi és a szilveszteri időszak megterhelő a mentőszolgálatok számára.

– Mi 24 órás váltott műszakrendben dolgozunk. 24 órán keresztül vagyunk a mentőállomás területén, illetve amikor feladatot kapunk, akkor egy perces kivonulási időben elindulunk a mentőautóval a feladatunk irányába – mondta el az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezet mentőorvosa, Dr. Móga Mónika.

A mentőorvos azt is elmondta: nem ez lesz az első ünnepi ügyelete, sőt örül annak, hogy így tudja megkönnyítheti a családos munkatársai karácsonyát. A rendőrségen sem hoznak az ünnepnapok igazi változást, mivel a szolgálatot ebben az időszakban is el kell látni.

– A rendőrségen a szolgálatellátás ugyanúgy történik, mint az év bármely más időszakában. Alapvetően az ünnepnapokra a szolgálatot természetesen igyekszünk úgy megszervezni, hogy minden kollégánknak legyen alkalma a családdal is időt tölteni, de alapvetően mind a bűnügyi, mind a közúton. Emellett a tevékenység irányítási központunk is a nap 24 órájában működik- Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, dr. Vargáné dr. Szombati Andrea r. őrnagy.

A társszerveknél is hasonlóan telik a karácsony. Próbálnak egymáshoz alkalmazkodni és a legtöbb életet, értéket megmenteni az ünnepi időszakban.

Megosztás:

Címke: , , , , ,