A házszámok életet menthetnek!

2022. július 4. 15:12 | Szabó Judit

A házszámok és az utcanevek helyes feltüntetése életeket menthet, hívta fel a figyelmet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közösségi oldalán. Egy felmérés szerint minden hetedik házról hiányzik valamelyik ismertetőjel. A Békéscsabai Mentőállomás vezető mentőtisztje megerősítette az információt, miszerint másodperceken múlhat egy bejelentés megtalálása és ellátása, ha megfelelően vannak feltüntetve az adatok.

A pontos cím nélkülözhetetlen a kélámpások esetében ahhoz, hogy a bejelentéstől számítva minél rövidebb idő alatt érkezzenek ki a helyszínre. A helyszín pontosítása ugyanis már a bejelentéskor elindul, ezért nagyon fontos, hogy a segélyhívónak minden esetben közölni kell a pontos utcanevet és házszámot. Tömblakás esetén a lépcsőház megjelölését, esetleg a kapucsengő kódját, ezzel megrövidítve a kiérkezést és a keresést. 

– Az esetek nagy részében olyan esetekhez kell kivonulunk, ahol minden perc számít. Azért kell a kapucsengő kódját ilyenkor megadni a bejelentőnek, mert ez alapján tudunk bejutni a lépcsőházba. Ellenkező esetben becsöngetünk egy másik lakásba és kérjük, hogy legyenek kedvesek beengedni a lépcsőházba, mert betegért jöttünk – emelte ki Kárász László.

Fotó: behir.hu

 

A vezető mentőtiszt szerint jelentős probléma az szokott lenni magánházaknál, hogy a házszámok nem látható helyen vagy egyáltalán nem kerülnek fel a házra. Ez rossz látási viszonyoknál még jobban mérsékelheti a kiérkezési időt, hiszen így csak hozzávetőlegesen tudják megállapítani a bejelentés helyét. Általában ilyenkor egy másik házszámtól próbálják kiszámolni a pontos címet, de ez sem segíti minden esetben a pontos meghatározást. 

– Ha nincs meg a pontos cím, akkor valamilyen közismert helyszínt kell megjelölni, ahol a mentőt lehet várni. Ha ez végképp nem működik, akkor küldjenek le valakit, aki majd jelez a hívott társszervnek – tette hozzá Kárász László

A kéklámpások arra kérnek mindenkit, hogy a házszámokat jól látható helyre tegyék ki, és a helyzetmegjelölést mindig a legpontosabban adják meg, hogy ezzel megkönnyítsék a társszervek munkáját, hiszen ilyenkor minden perc számít.

***

Utánanéztünk, hogy helyi vonatkozásban létezik-e valamilyen szabályozás a kérdéses probléma kiküszöbölésére.

A békéscsabai önkormányzat 10/2022 (V.31)rendeletének 12. paragrafusa szerint:

1) Az ingatlanok számozását a városközponttól mindig kifelé haladva kell elvégezni úgy, hogy a jobb oldal a páratlan, a bal oldal páros számozású legyen.
(2) Az általánostól eltérő beépítettségű utca vagy külterületi településrész ingatlanainak számozása indokolt esetben az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérhet.
(3) A házszámot az ingatlan közterület felőli részén, jól látható módon kell feltüntetni.
(4) A házszám elkészíttetése, elhelyeztetése, karbantartása, pótlása az ingatlan tulajdonosának feladata, aki köteles az ezzel járó költségeket viselni.

További programok »

Békéscsaba

FEL