A tűz- és rendvédelmi szabályokat karácsonykor is tartsuk be!

2023. december 22. 15:25 | Kovács Andrea

Karácsony környékén megnő a tűzesetek és áramütések száma. A vásárokban, rendezvényeken nagyobb az esélye a lopásoknak, az utakon pedig a közlekedési balesetek előfordulásának. A tűz- és rendvédelmi szervek arra kérik a lakosságot, hogy az év végi ünnepek alatt is tartsák be a szabályokat, legyenek óvatosak és türelmesek.

A rendőrség az év végi ünnepek alatt is napi 24 órában a lakosság szolgálatában áll, és ha bárki bajba kerül, bűncselekményt vagy közlekedési balesetet lát, ugyanúgy tárcsázhatja a 112-es segélyhívó számot.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megjegyezte, hogy ebben az időszakban sokan indulnak rokonlátogatóba, barátokhoz, és akár az ország más részeire is útra kelnek.

– Mielőtt elindulnak tájékozódjanak az időjárási- és az útviszonyoról, és útközben is nagyon figyeljenek. Egyrészt tartsák be a közlekedési szabályokat, hiszen akkor is történhet baleset ha szabályosan közlekednek, de annak jóval kisebb az esélye. Ne hajtsanak gyorsan, ne vezessenek ittasan, és hogyha a kereszteződésekhez érnek nagyon figyeljenek az elsőbbségi, kanyarodási szabályokra – hangsúlyozta Szombati Andrea, aki arra kér mindenkit, hogy ebben az időszakban is fokozottan figyeljen az otthonára, autójára, egyéb értékeire és tartsa biztonságban azokat.

 

 

A katasztrófavédők az adventi, karácsonyi időszakban kétszerannyit vonulnak tűzesetekhez mint az év más napjain. A szakemberek szerint azonban, ha betartunk néhány tűz- és érintésvédelmi szabályt, akkor megelőzhetjük az ilyenkor előforduló baleseteket. 

– Tavaly az adventi koszorú, fényfüzér és gyertya miatt országosan 60 esetben kellett a tűzoltóknak vonulniuk. Ezek jellemzően kisebb tüzek voltak, de könnyen leéghet az egész ház is, ahogyan három évvel ezelőtt Gádoroson történt, amikor egy adventi koszorú miatt kigyulladt és lakhatatlanná vált egy 80 négyzetmétres ház – emlékeztetett Várszegi György tűzoltó főhadnagy.

– A karácsonyfa a lakótérben nagyon könnyen kiszárad, ezért a fűtőtesttől minimum 1,5 méter távolságra állítsuk fel. Gyertyát vagy csillagszórót semmiféleképpen ne gyújtsunk meg még a műfenyőn sem, mert a műanyag is könnyen meggyulladhat. Ha fényfüzérrel díszítünk, ellenőrizzük, sérült vezetéket már ne alkalmazzunk, vegyünk újat, lehetőleg a magyar érintésvédelemnek megfelelő szaküzletben. Ha pedig mégis kigyulladna a karácsonyfa, a tűz oltása előtt mindenképpen áramtalanítsunk, mert könnyen áramütést okozhat – hívta fel a figyelmet a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

További programok »

Itthon

Szemléletformálás – játékosan oktatnak környezetvédelemre Békéscsabán

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Föld napja alkalmából egy saját készítésű társasjátékon keresztül mutatta meg a gyerekeknek a környezetvédelem rejtelmeit április 22-én. A Körösök Völgye Látogatóközpontban a diákok sokat beszélhettek tapasztalataikról, miközben játékosan új tudást is szereztek.
13:03
FEL