Közel a tűzhöz: Rendőr- és tűzoltónapot tartottak Békéscsabán

2024. április 23. 17:17 | Vincze Attila

Szent György nap alkalmából rendőr- és tűzoltónapot tartottak kedden Békéscsabán a Szent István téren. A két szervezet közös rendezvényén látványos bemutatókkal és játékos programokkal várták az érdeklődőket.

Április 24-e Szent György, azaz a rendőrség védőszentjének napja, míg május 4-én, Szent Flórián napján a magyar tűzoltókat ünneplik. A nyilvános programok mellett elismerték a tűzoltók és a rendőrök munkáját is. 

– Ilyenkor nagyon sok kollégánk kap jutalmat, elismerést, többek között átadjuk a vármegyei év rendőre címeket is. Természetesen fogalmazhatunk akár úgy is, hogy ez a szorgalom, a szakértelem és az elhivattottság ünnepe is, hiszen olyan munkatársaink foghatnak kezet a vármegyei rendőrfőkapitánnyal, illetve önkormányzati vezetőkkel, akik hosszú évek, évtizedek óta látnak el szolgálatot a rendőrségnél és teszik ezt kiemelkedő színvonalon – fogalmazott Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

A látogatók akár valódi tüzet is olthattak Békéscsaba főterén, de népszerű volt még a katasztrófavédelem füstsátra is, melyben azt lehetett megnézni, hogy mennyit látnak a tűzoltók mentés közben. A zömében óvodások és általános iskolások többek között különböző közlekedési és bűnmegelőzési játékokon, valamint fegyverzet-technikai bemutatókon is részt vehettek.

– Mivel a rendőrség és a katasztrófavédelem a hétköznapokban is együtt óvja az emberek életét a bajban, ezért úgy gondoltuk, hogy a védőszentjeik előtt is egyszerre hajtunk fejet, emellett mindkét szervezet számára remek alkalom ez, hogy a mindennapjainkat, tehát a munkánkat közelebb hozzuk az emberekhez, bemutassuk, hogy mivel foglalkozunk a hétköznapokban – mondta a behir.hu érdeklődésére Várszegi György, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A rendezvény talán leglátványosabb része a rendőrségi szolgálati kutyák bemutatója volt, ahol a rendőrök többféle szituáción keresztül demonstrálták a négylábúak bűnüldözési képességeit.

 

Galéria

További programok »

FEL