Az autónkat is készítsük fel időben az őszi közlekedésre

2018. október 25. 07:46 | Kovács Andrea

Ősszel a megváltozott időjárási és útviszonyokra a járműveket is fel kell készíteni – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Ugyan a meteorológia előrejelzései szerint még pár napig nem csökken +7 fok alá a napi középhőmérséklet, de ajánlatos a téli gumikat időben felszereltetni és az autó műszaki állapotát is ellenőriztetni.

 

 

A békéscsabai gumiszervizekben is elkezdték már a téli abroncsok felszerelését. Vannak olyan autótulajdonosok, akik minden évben még a hideg beállta előtt elvégeztetik ezt, és időben felkészülnek a csúszós utakon való közlekedésre. Mint azt Nagy Attila a Csaba Gumiszervíz Kft. tulajdonosa elmondta: aki már most felszerelteti a téli gumiját az elkerülheti a hosszú várakozást. Hozzátette ha az abroncsnak 4 milliméter alá csökken a barázdamélysége és újat kell vásárolni,  a kiválasztásnál érdemes arra figyelni, hogy ki milyen távon használja a téli gumit. Aki sokat jár az autójával, az megveheti az olcsóbb kategóriás abroncsot, mert akkor azt egy-két év alatt elkoptatja. Aki viszont kevesebbet jár az autójával, annak inkább a jobb minőségű gumikat ajánlja a szakember, mivel míg új a gumi, addig tökéletes, de amint öregszik, kopik és keményedik, és ilyenkor  a féktáv is megnő.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

A szakemberek azt mondják, a gumik cseréje mellett fontos, hogy az autók műszaki állapotát is ellenőriztessük a hideg beállta előtt. Mint azt Kliment László a Magyar Autóklub Békéscsabai Műszaki Állomásának vezetője hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a "látni és látszani" elv alapján, a világító- és jelzőberendezések beállítását elvégeztessük. Az ablakmosó rendszernek,  az ablaktörlőnek a működését ellenőriztessük és ha szükséges az ablaktörlő lapátot cseréltessük. Illetve ilyenkor szükséges még  a fűtésnek és a páramentesítésnek a vizsgálata, karbantartása is.

A Magyar Autóklub állomásvezetője kiemelte: nagyon fontos, hogy a lengéscsillapítók és a fékek vizsgálata előtt senki ne induljon útnak a csúszós, hideg időben.

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL