Az állam kompenzálja a települések kieső iparűzési-adóbevételeit

2021. január 15. 16:55 | Vincze Attila

Két részletben, automatikusan kapják majd meg a támogatást a 25 ezer fő alatti települések a kieső iparűzési-adóbevételeik kompenzálására, derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekinti át a kormány. Egy tavaly év végi döntés értelmében Békéscsaba mintegy 1,3 milliárd forintos támogatást kap az önkormányzati feladatai ellátására.

A 4200 fő lakosú, Békés megyei Doboz nem tartozik éppen a jelentős gazdasági potenciállal rendelkező települések közé. A nagyközség éves iparűzési adóbevétele tavaly 34 millió forint volt, ami a település költségvetésének csupán 5 százaléka. Köves Mihály polgármester szerint az iparűzési adó 50 százalékos csökkentése jól jön majd a helyi kis- és középvállalkozásoknak, azonban fontosnak tartja, hogy az így kieső bevételeket az önkormányzat működésének érdekében az állam kompenzálja.

– Mindenképpen számítok arra, hogy a kormány ki fogja egészíteni az iparűzési adó csökkentése miatt kieső bevételeinket, számításaink szerint ez mintegy 16 millió forintot jelent a település számára – fogalmazott a dobozi polgármester.

Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány hogyan és mikor ad majd támogatást a 25 ezer főnél kisebb lakosságszámú településeknek. A rendelet szerint ezen önkormányzatok 2021-ben a kieső iparűzési-adóbevételük teljes összegét visszakapják a központi költségvetésből. Az állam két egyenlő részletben, legkésőbb idén júniusban és októberben folyósítja a támogatást.

Mint arról korábban beszámoltunk, hogy több megyei jogú városhoz hasonlóan Békéscsaba is mintegy 1,3 milliárd forint támogatást kap a kormánytól az önkormányzati feladatainak ellátására. A város nagymértékű iparűzési adóbevétel kieséssel számol idén, így az állami segítség ennek pótlását szolgálja majd.

– A támogatás segítségével különösebben nagy feszültség nélkül tudjuk majd finanszírozni a közkiadásokat, működtetni az óvodáinkat, bölcsődéinket, orvosi rendelőinket, tudjuk a füvet nyírni, kifizetni az áramszámlát, kátyúzni a járdákat, virágosítást végrehajtani, a sportot vagy a kulturális életet támogatni – mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A városvezető szerint ugyan a kormányzati támogatás a város pénzügyi egyensúlyát helyreállítja, azonban ebből az összegből plusz fejlesztésekre már nincs lehetőség.

FEL