Az Alföld Vívó Akadémia párbajtőrözői is páston az országos bajnokságon

2020. december 18. 11:57 | behir

A BOK Csarnokban és a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezik péntektől vasárnapig a hatfegyvernemes országos bajnokságot. A döntők a tavalyi vb helyszínén lesznek, zárt kapuk mellett.

Az elmúlt években a hatfegyvernemes, egyben integrált, felnőtt egyéni és csapat országos bajnokság a vívócsalád nagy, karácsony előtti ünnepévé vált. A szövetség a legjobbakat üdvözölte a páston, a bajnokokat köszöntötte kerek évfordulós születésnapjukon, és megjutalmazta az esztendő legjobb versenyzőit - zsúfolt lelátók előtt.

Ez a karácsony előtti országos bajnokság - miként a családok döntő többségében - azonban a vívócsaládnak is más lesz, mint a többi. A járványhelyzet természetesen mindent felülír, a biztonság érdekében ezúttal nem lesznek közös ünnepségek. Az ünnepelteket mikrofonon keresztül köszöntik, az ajándékokat eljuttatják hozzájuk, és remélik, hogy a személyes találkozást is mihamarabb bepótolhatjuk. A szövetség a versenyt megrendezi, és igyekszik talán még az eddigieknél is biztonságosabb körülményeket teremteni a résztvevők érdekében. Ennek érdekében, a plusz költségeket vállalva, a megszokott otthont, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot felcserélte a jóval nagyobb légtérrel rendelkező, többszörös alapterületű BOK Sportcsarnokra, a tavalyi budapesti világbajnokság színhelyére - írja a hazai szövetség hivatalos oldala.

A versenyt természetesen zárt kapuk mellett bonyolítják le, csak a versenyzők, közreműködők, és az akkreditált edzők léphetnek be a színhelyekre. A központi helyszín, a BOK Sportcsarnok (korábbi SYMA Csarnok) lesz, ahol jóval kényelmesebb környezetben rendezhetik majd meg a verseny legnagyobb részét, illetve a döntőket. A pénteki selejtezőket a kisebb létszám érdekében kettéosztottuk, időben és helyszínben egyaránt. A férfiak és a nők némi szünettel, egymást követően, egymást váltva vívnak majd, a párbajtőrözők és a kardozók a BOK Csarnokban, a tőrözők a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. 

Ott lesz férfi kardban a kétszeres olimpiai világbajnok Szilágyi Áron, és a világbajnok Szatmári András vezérletével a vb-ezüstérmes válogatott. Ismét elindul a riói olimpiai másik hőse, a női párbajtőröző Szász-Kovács Emese. Felnőtt és korosztályos világbajnokok, olimpiai érmesek rajtolnak a férfi párbajtőrözők népes mezőnyében, közte Siklósi Gergely, Rédli András és Somfai Péter. Női kardban összecsaphat két klasszisunk, Márton Anna és Pusztai Liza, míg női tőrben a tokiói ötkarikás kvótát kiharcoló válogatott tagjait is versenyeznek, a nevezések alapján Kreiss Fanni kivételével.

Az Alföld Vívó Akadémia párbajtőrözői is helyet kapnak a mezőnyben. A nőknél a legrutinosabb versenyző, a 2017-es bajnok Dékány Kinga mellett Gachályi Gréta, Oláh Lili és Bencsik Anna is pástra lép. A férfiaknál Keszthelyi Zsombor, Kolczonay Balázs, Lenkefi Soma és Szabó Bence jut majd szerephez. A fiatal csabai versenyzők számára leginkább a tapasztalatszerzés lehet a cél.

A külsőségek tehát ezúttal elsősorban a biztonságot szolgálják, ám a magas színvonal garantált, és az érdeklődőkre is gondolt a szövetség. Egyéniben 8 pástot lehet folyamatosan követni live stream-en, a legjobb 8-tól valamennyi asszót, csapatban valamennyi elődöntőtől live stream-en követheti bárki az eseményt, és természetesen az élő eredményekről is percre pontosan beszámolunk honlapunkon keresztül.

A lebonyolítás nagyjából megfelel a korábbi éveknek. A pénteki selejtezők után a legjobb 32-ig jut el a mezőny, innen folytatják szombaton, majd a délután fél 2-kor, a kerekesszékesek két döntőjével kezdődő programban bajnokokat is avatnak. Vasárnap rendezzük a csapatversenyeket, melyeknek gyakorlatilag folyamatos a menetrendje, az első döntő 11 órakor kezdődik majd.

A pénteki selejtezők helyszínei, és kezdési időpontjai a következők. BOK Sportcsarnok. Férfi párbajtőr: 9 óra. Férfi kard: 12 óra. Női párbajtőr: 14.30. Női kard: 16 óra. Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok. Női tőr: 9 óra. Férfi tőr: 12 óra.

 

További programok »

FEL