Az áldozatokra emlékeztek Békéscsabán is

2017. január 23. 16:14 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznapon, hétfő reggel az Országház előtt. Békéscsabán, több helyszínen is megemlékeznek a szerencsétlenség 16 áldozatáról. A legfrissebb információk szerint a tragikus balesetet szenvedő busz, mindkét sofőrje békéscsabai volt. A kiskunfélegyházi busztársaság ügyvezetője, Czakó Tibor hétfőn délben még azt nyilatkozta, hogy semmilyen információja nincs még kollégáiról.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborából hazafelé tartó busza pénteken nem sokkal éjfél előtt szenvedett balesetet az olaszországi Veronánál. A tragédiának 16 halálos áldozata van.

–Mostanra világos, hogy 56-an tartózkodtak az autóbuszon. Közülük 54-en voltak a kirándulók, síelők és két magyar állampolgársággal rendelkező buszsofőr. Az 54 kirándulóból 43-an fiatalkorúak, 11-en pedig felnőttek. – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

Hozzátette: a baleset során keletkezett tűz miatt várhatóan csak szerdára tudják a hatóságok azonosítani az áldozatokat és a két válságos állapotú sérültet.

Hétfőn a huszonhat sérült közül a könnyű sérülteket és négy súlyos sérültet is hazaszállították, már csak a két válságos állapotú beteget ápolják Olaszországban.

A békéscsabai Páduai Szent Antal plébániatemplom Szigeti Antal plébános által celebrált vasárnapi szentmiséjén is megemlékeztek a Szinyei Merse Pál Gimnázium buszbaleset elhunyt diákjairól, tanárairól és a hozzátartozóikról. A szertartáson fiatalok 16 mécsest helyeztek el az oltár lépcsőin.

Hétfőn délelőtt is fellobbantak a mécsesek lángjai a Békéscsabai Szakképzési Centrum mind a 8 tagintézményében egy időpontban, így a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumának aulájában is.

–Az élet részeként fogadjuk el a halált, de nem mindegy, hogy mikor következik be. Tragikus és nehéz a gyász bármikor veszítjük el szeretteinket, de legmegdöbbentőbb, amikor egészséges és ártatlan fiatalok mennek el értelmetlenül és megmagyarázhatatlanul. – mondta el Paláncz György.

A tagintézmény-vezető gondolatait követően egy perces néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra, majd a kialakított emlékfalnál 16 mécsest és 16 szál fehér rózsát helyeztek el.

Belenézünk azoknak a gyerekeknek a szemébe, akik idejárnak hozzánk, az a közel 6000 nappalis diák, aki itt van köztünk, akármelyikkőjükkel is történhetett volna valahogyan ez, és onnantól kezdve már személyessé is válik maga a gyász, és ebben való részvétel. – fogalmazott Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumának megemlékezésén Békéscsaba polgármestere Szarvas Péter és a város alpolgármestere, Kiss Tibor is részt vett.

–Azt gondolom, hogy most az emlékezésre és az együttérzésre van szükség az egész országban. Ne felejtsük el ezt a tragikus estét, és szeressük a hozzátartozóinkat, szeressük a gyerekeket, szeressük a barátainkat. – hangsúlyozta Szarvas Péter.

A legfrissebb információk szerint a tragikus balesetet szenvedő busz, mindkét sofőrje békéscsabai volt. A baleset áldozataiért elrendelt gyásznapon Békéscsaba közintézményeire, így a városházára is kifüggesztették a gyászlobogót hétfőn.

FEL