Augusztus első pénteki napja a sör világnapja

2019. augusztus 2. 17:29 | behir

2008 óta hivatalosan is minden évben augusztus első pénteki napja a sörivóké. 11 éve ezen a napon ünneplik a sör világnapját, napjainkban több mint 100 országban. A kezdeményezés szándékai szerint ezen a napon a serital fogyasztóit arra kérik, emeljék korsóikat az ősi feltalálókra és a mai sörfőző mesterekre.

A legrégebbi írásos feljegyzés ie. 3000 környékéről származik, amelyben törvénybe foglalják a sör készítésének minőségi elvárásait. Akkor még mézzel és gyümölcssűrítménnyel ízesítették az erjesztett nedűt. A legidősebb sörre, mintegy 9000 éves agyagkorsóban található maradványokra, Kínában akadtak régész kutatók. A készítési eljárás és az ital alapanyagai azóta sem változtak jelentősen: komló, maláta, víz és sörélesztő. A sört azóta is a világ szinte minden kultúrájában fogyasztják, európai elterjedését a IV. század germán katonáinak köszönhetjük.

A nemzetközi világnap az amerikai Santa Cruz egy kiskocsmájából származik. A sikeréről mi sem árulkodik jobban, minthogy az elmúlt 11 évben 100 országból sokmilliós követőtábor emeli söröspoharát ezen a napon a készítők egészségére.

Napjainkban az egészségügyi szakemberek szerint kis mennyiségű sör jótékony hatású lehet a szervezetre, ám egyöntetű vélemény, hogy az augusztusi hőségben napi folyadékpótlásra az alkoholtartalma miatt nem alkalmas.

Sipos Gábor

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL