Átlagos telítettséggel működnek az óvodák

2020. december 9. 17:22 | Vári Bianka

Bár több helyi óvodában rendelt már el rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal, ezek többnyire csak 1-1,5 hétre szólnak. Békéscsaba alpolgármestere szerint továbbra is cél, hogy a gyermekek óvodába járjanak, és részt vegyenek a pedagógiai programban.

Békéscsabán nyolc önkormányzati óvoda működik 18 telephellyel. A város alpolgármestere elmondta, ezek közül több helyen rendelt már el rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal. Jelenleg a Mackó Kuckó és a Százszorszép óvodákban a hét végéig tartanak a bezárások. Varga Tamás kiemelte: cél, hogy az óvodák a vírus idején is működjenek, és ellátást biztosítsanak a gyermekeknek. Ehhez az óvodai dolgozók és a szülők együttműködésére, kommunikációjára van szükség.

- Az óvoda természetesen nyitva áll, fogadókész. Mi, illetve az intézmények arra készülünk, hogy a pedagógiai program mentén ellássuk a gyermekeket, de természetesen szülői igény esetén, ha egy apróbb megbetegedés vagy a biztonság érdekében úgy látja a szülő, akkor az óvoda házirendjében szabályozottak alapján az óvodavezetővel meg tudják beszélni a távolmaradást.

Gyulán szinte teljes kihasználtsággal működnek az óvodák – számolt be Gyula Város Egyesített Óvodájának vezetője. Makráné Gombkötő Zita hozzátette, hogy a városban is voltak már csoportbezárások, de a szülők a vírushelyzetben is maximálisan együttműködőek.

- Gyulán egyelőre az a tapasztalat, hogy szinte teljes kihasználtsággal működnek az óvodáink. Van természetesen egy-két óvoda, ahol GYES-en lévő szülők otthon tartják az óvodás korú gyermekeket, de igazából nem ez a jellemző.

Békésen 9 óvoda működik, átlagos létszámmal. Kálmán Tibor, a város polgármestere elmondta, felmerült a kérdés, hogy érdemes-e bezárni az óvodákat, de a kötelező tesztelések ezt csak egy esetben tették indokolttá.

- Ezeknek a teszteknek az egyik áldozata a Teleky utcai óvodánk, ahol már eleve két dolgozónk karanténban volt, és ott még három esetben mutatott pozitívat a gyorsteszt, ezért született az a döntés, hogy a Teleky utcai óvodánk ilyen szempontból szünetre kényszerül. Viszont a többi óvodában egy vagy két pozitív esetet eltekintve negatívok lettek a dolgozók és teljes, nyugodt munkarendben tudnak dolgozni.

A városvezető hozzátette, hogy a rendkívüli szünet néhány napon belül lejár, ezzel hamarosan újra fogadhatja az ellátottakat a város valamennyi óvodája.

További programok »

FEL