Átadták a kormányhivatal felújított épületét

2015. november 6. 20:22 | Mikóczy Erika

Békés megye mintegy 15 százalékkal több energiát használ fel, mint az ország többi része. Ennek felét fűtésre fordítjuk. Vantara Gyula országgyűlési képvisxelő szerint ennek oka az épületeink korszerűtlen hőszigetelése, illetve nyílászáróink sem felelnek meg a 21. századi követelményeknek.

A politikus erről annak apropóján beszélt, hogy átadták a felújított kormányhivatal épületét. Közel 500 millió forintból nyílászárócsere, külső hőszigetelés, korszerű hűtő-fűtő rendszer kiépítése, valamint megújuló energia felhasználás valósult meg. A célra 100%-os forrást biztosító Környezet és Energia Operatív Program a következő hét éves támogatási ciklusban az energiafelhasználás hatékonyságának célkitűzésével egészül ki.

A 2014–2020 közötti időszakban 1100 milliárd forintot meghaladó pályázati forrás nyílik meg a Környezet és Energia Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében. Ennek egyik súlyponti eleme az energiahatékonyság, illetve környezethatékonyság – mondta dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Az átadó ünnepségen elhangzott: a jelenlegi beruházás annak a folyamatnak a része, ami a közigazgatás reformján belül hatékonyabb, modernebb, ügyfélközpontúbb és olcsóbb államapparátus kiépítésére törekszik. A következő hónapokban ennek jegyében tíz tovább ingatlan megújulására is sor kerül.

Gajda Róbert kormánymegbízott elmondta: tudatos ingatlangazdálkodás folyik a kormányhivatal részéről. Ez abban is megmutatkozik, hogy nem egy egyedi projektről van szó. Az elkövetkezendő időszakban ugyanis tíz további ingatlan esetében is szeretnének energiahatékonyságot növelő beruházásokat megvalósítani. Jelenleg ezeknek a felújításoknak a tervezése folyik, amivel december második felére készülnek el, és a KEHOP-os projektkiírások után rögtön tudnak majd pályázni.

A kormánymegbízott hozzátette, a most átadott beruházással nem csak az energiafelhasználás szempontjából tudtak hatékony épületet létrehozni, de a városképet is sikerült javítaniuk.

Zsíros András

FEL