Átadták a gyulai román iskola megújult épületét a tanévnyitón

2019. szeptember 2. 16:38 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Magyarország kormánya támogatásával megújult a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium épülete. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott beszédet a tanévnyitóval egybekötött átadón, hétfőn délelőtt.

Soltész Miklós köszöntőjében kiemelte: a szeptemberi tanévkezdés a közösségbe való be- vagy visszakerülést jelenti, ami a gyerekeknek támaszt és erőt ad.

– Ma Magyarországon 91 nemzetiségi óvodában és iskolában kezdődik el a nevelés, illetve az oktatás. Közel 15 ezer gyermek nevelkedik nemzetiségi óvodában, és tanul nemzetiségi iskolában. Hatalmas szám ez, és ebből 450 főt tesznek ki az önök gyermekei – mondta el Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Gyula polgármestere beszédében azt mondta: 70 év alatt olyan erős és összetartó közösség alakult ki az iskolában, ami életre szóló emberi, baráti kapcsolatokat hozott és hoz folyamatosan. Görgényi Ernő hozzátette: Gyulán évszázados hagyománya van a nemzetiségek együttélésének. Mint megjegyezte: együtt építették a várost és most együtt építik a jövőt.

 

 

– A gyulai román közösség gyarapodása, a város gyarapodása is. Az ő sikereik közös sikerek. Az ő álmaik közös álmaink – foglamazott a fürdőváros polgármestere. Görgényi Ernő hozzátette: jó döntés volt, hogy a diákok ezt az intézményt választották, mert ebben az iskolában a nemzetiségi oktatás és az empatikus nevelés iránt elkötelezett pedagógusok dolgoznak, így az iskola igazi közösségként működik.

Az ünnepségen részt vesz Siluan Mănuilă, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke, Kovács József, a térség országgyűlési képviselője, Kreszta Traján, a magyar Országgyűlés román nemzetiségi szószólója is.

 

Galéria

További programok »

FEL