Határok nélkül: megújult a gyulai román nemzetiségi gimnázium udvara

2022. december 8. 19:14 | Vincze Attila

A magyar kormány támogatásával megújult a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium Általános Iskola és Kollégium udvara, amely így több mint 1100 négyzetméteren kapott vadonatúj térkőburkolatot. A térség román nemzetiségi oktatásának egyik jelentős intézménye az elmúlt években mintegy 100 millió forintot fordíthatott különböző infrastrukturális fejlesztésekre.

Az iskola előadótermében tartott ünnepségen Kovács József, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan fejlődik az intézmény és környéke.

– Számunkra itt ebben a választókerületben, de az egész országban is a román nemzetiség kérdése nagyon fontos, itt Gyulán, ahol vagyunk pedig ez az iskola a román nemzeti képzés egyik bölcsője – fogalmazott. 

Kreszta Traján, az Országgyűlés román nemzetiségi szószólója kiemelte, hogy a nemzetiségi bizottság számára is nagyon fontos, hogy minél jobb körülményeket tudjanak biztosítani az itt tanuló diákok számára.

– Valamikor korábban még itt beesett az eső, tehát elég rossz állapotban volt az épület, ahhoz képest ma eljutottunk oda, hogy már a külső udvar is gyönyörű állapotokat biztosít majd az itt tanulók számára – részletezte.

Kozma György, az Országos Román Önkormányzat elnöke beszédében emlékeztetett, hogy a nehéz idők ellenére is sikerült végrehajtani a beruházást, amelynek részeként több mint 1100 négyzetméteren kapott új térkőburkolatot az iskola udvara.

– Az elmúlt években összesen több mint 1,8 milliárd forintot kapott a hazai román közösség különböző fejlesztésekre és ebből is látszik az, hogy Magyarország kormánya mennyire a szívén viseli a hazai nemzetiség ügyét, legyen szó fejlesztésről, közösségépítésről, oktatásról – magyarázta.

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy minden egyes hasonló beruházás a román és a magyar kapcsolatok erősítését, valamint egyúttal a békés együttélést is szolgálja.

Biztos vagyok benne, hogy akár itt Gyulán, akár a környező településeken és persze a túloldalon Erdélyben, Partiumban is ezek az apró gesztusok mindenképp pozitív visszhangot keltenek és mindenképpen a két nemzet közötti egyetértést és együttműködést szolgálják húzta alá.

Az esemény zárásaként a résztvevők magyar nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel az iskola megújult külső területét, ezt követően pedig az udvart és használóit a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke áldotta meg.

További programok »

FEL