Átadták a Füzesgyarmati Munkásszállót

2022. március 25. 16:19 | behir.hu

Száznyolcvanhatmillió forint kormányzati támogatással száz férőhelyes új munkásszálló született Füzesgyarmaton. A 310 millió forintból megvalósított beruházást dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Takács Árpád kormánymegbízott és Koncz Imre polgármester adta át pénteken.

Mindig örömünnep és igazi sikertörténet a térség népességmegtartó erejét növelő és a gazdaság élénkítését segítő, foglalkoztatáspolitikai célokat szolgáló beruházások átadása – hangsúlyozta Takács Árpád. A munkaerő mobilitását javító beruházások egyszerre gazdaságvédelmi, családtámogatási és vidékfejlesztési intézkedések – húzta alá a kormánymegbízott. Orosháza után most Füzesgyarmaton létesült új munkásszálló. Magyarország kormánya tizenkét esztendővel ezelőtt egymillió új munkahely megteremtését ígérte, s ez valósággá vált, hiszen ma már 4,7 millióan dolgoznak hazánkban. Békés megyeében 2010-ben több mint 27 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ez a szám 2020-ra 10 ezer körülire mérséklődött.

 

Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal/ Lehoczky Péter

 

Júniusra a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek hatására ez 17 ezerre emelkedett, de a kormány hathatós gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően sikerült ismét 11 ezer körülire csökkenteni. Az ágazati gazdaságvédelmi bértámogatás segítségével Békés megyében mintegy ezer munkáltatónál több mint 4500 dolgozó munkahelyét sikerült megőrizni, a Szeghalmi járásban 60 foglalkoztató esetében 251 munkahelyet tudtunk megmenteni. A csökkentett munkaidős foglalkoztatást támogatva a megyében 363 munkáltatónál több mint 5500 munkahelyet tudtunk megőrizni. A Szeghalmi járásban e jogcímen 21 munkáltatónak 173 munkahely megőrzéséhez nyújtott támogatást a kormány, s ugyanennyi önfoglalkoztatónak is segítő jobbot nyújtott a kormányhivatal – ismertette az adatokat Takács Árpád.

 

Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal/ Lehoczky Péter

 

A kormány kiemelt céljai között szerepel a teljes foglalkoztatottság elérése. Ennek eléréséhez – egyebek mellett – a munkaerő mobilitásának elősegítése szükséges, hiszen Magyarországon a munkaerő mobilitása alacsony – mondta dr. Kovács József. A kormányzat a központi munkaerőpiaci program keretében 2017-ben hirdette meg a munkaerő mobilitását segítő munkásszállások építését. Füzesgyarmat önkormányzata felismerte és élt a felkínált lehetőséggel. A megvalósult beruházás az itt élők érdekeit, a gazdaság élénkítését és a megye népességmegtartó erejének növelését szolgálja – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Az önkormányzat 2018 szeptemberében kötött támogatói szerződést, s vállalta a 124 millió forint önrész biztosítását – tudatta Koncz Imre. A kivitelezési munkálatokat, a megvalósítást a pandémia okozta nehézségek is befolyásolták, de a végeredmény egy új, impozáns, a 21. század kívánalmainak mindenben megfelelő munkásszálló. Az épületben 32 egyenként 3 ágyas külön fürdőszobás, előteres szállásegység, illetve egy ugyanilyen kialakítású négyágyas kapott helyet. Az ingatlanban betegszoba, mosóhelyiségek, közösségi helyiségek állnak rendelkezése, az épület fűtését korszerű, környezetbarát kondenzációs gázkazánok biztosítják – részletezte Füzesgyarmat polgármestere.

További programok »

Itthon

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek Békéscsabán

Az 1947. április 12. és 1949. június 5. között a Felvidékről kitelepített magyarokról emlékezett meg Békéscsaba önkormányzata pénteken délután a városházán. Akkoriban Békéscsabára közel 500 felvidéki magyar család érkezett, akik a vármegyeszékhelyen és a környező tanyavilágban kezdtek új életet.
17:37
FEL