Átadták a Békés Megyei Nemzetiségekért díjakat

A Békés Megyei Nemzetiségek Napján adták át az elismeréseket a szlovák, német, román, roma és szerb nemzetiségek egy-egy jeles képviselőjének pénteken.

A Békés Megyei Nemzetiségek Napját idén Battonyán rendezték meg. A megyei önkormányzat nemzetiségekért kitüntetéseit is ezen a napon adták át a battonyai önkormányzat és a Békés Megyei Önkormányzat közösen szervezett díszünnepségén.  

–A kisebbségek megbecsülése a többségi társadalom állapotának, közösségi-lelki egészségének, egyensúlyának a mércéje is. – ezekkel a szavakkal köszöntötte házigazdaként Battonya polgármestere, Marjai János a Békés Megyei Nemzetiségek Napi Díszünnepség vendégeit. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője azt mondta: a magyarországi nemzetiségek államalkotó tényezők, és rendkívül fontosak Magyarország életében.

–Azért nagyon jó, hogy vannak ilyen rendezvények, mint a Békés Megyei Nemzetiségekért Díjátadó, mert ilyenkor egy picit együtt lehetnek egymással a nemzetiségek, illetve meg is mutathatják önmagukat, kultúrájukat a többségi nemzet számára is. – tette hozzá Tircsi Richárd az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője.

Békés megyében az elmúlt háromszáz évben hat nemzetiség élt együtt a magyarsággal békében, így alakulhatott ki a megye egészére jellemző, gazdag kultúrkincs – emelte ki Zalai Mihály a megyei közgyűlés elnöke.

–Lehetőséget ad ez a nap arra is, hogy olyan elismeréseket, kitüntetéseket adjunk át azoknak, akik sokat tettek a nemzetiségi nyelvek és a nemzetiségi kultúra ápolása területén, amely bátorítást adhat mindenkinek. Üzenet mindenki számára, hogy nem szabad feladni, nem szabad elfásulni, hanem egy olyan kincset tartunk mindannyian a kezünkbe, amelyet ápolni kell, amelyet tovább kell adni az utánunk jövőknek. – hangsúlyozta Zalai Mihály.

A Békés Megyei Nemzetiségek Napja alkalmával átadták a Békés Megyei Nemzetiségekért díjakat is. A szlovák, német, román, roma és szerb nemzetiségek egy-egy jeles képviselője vehette át az elismerést. A szlovákságért díjat posztumusz ítélték oda Ancsin Pálnénak, aki többek között a Csabai Szlovák Szervezet egyik alapítója volt. A német nemzetiségért elismerést az eleki kötődésű, Németországban élő Joshi Ament vehette át. A románságért végzett önkéntes munkássásáért a battonyai Tompán Angyelkóné, valamint a roma közösségért tevékenykedő békési származású Surman László kapott elismerést. A szerb nemzetiségéért díjat a battonyai Suferin szerb hagyományőrző néptánccsoport vehette át.

Megosztás:

Címke: , , , ,