Május végéig még biztosan nem nyit ki az Árpád Gyógy- és Strandfürdő

2020. május 11. 16:52 | Mikóczy Erika

A koronavírus-járvány miatt a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő már március 18-a óta nem fogad vendégeket. Bár május 4-től új védelmi intézkedések léptek életbe vidéken, és az enyhítés eredményeként a szabadtéri strandok is megnyithattak, a legtöbb fürdő még várt, így a csabai is. Ma délután Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a járványhelyzet miatt további türelmet kért, a döntése értelmében ugyanis a fürdő május 31-éig még biztosan zárva tart.

Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő téli bejáratánál tartott tájékoztatón Szarvas Péter elmondta, május 4-e óta komoly érdeklődés van a tekintetben, hogy mikor nyithat ki a fürdő, mikor edzhetnek ott az úszók, vízilabdázók és úszhatnak, strandolhatnak a csabaiak.

– A fürdőt üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-vel, valamint a Békéscsabai Előre Úszó Klubbal és Vízilabda Klubbal sokat egyeztettünk, elhangzottak érvek a nyitás mellett és ellen is. Polgármesterként messzemenően felelősséget érzek a csabaiak egészségéért! Láthatjuk, hogy a járványnak még nincs vége, és nehéz lenne megjósolni, mikor cseng le. A fertőzöttek száma továbbra is nő, és sajnos minden nap vannak halálesetek, ez óvatosságra int. A fürdő ráadásul fokozottan veszélyes hely, ahol, ha sok ember összegyűlik, nehéz lenne a távolságot megtartani. Szeretném, ha meg lehetne nyitni, de az egészség elsőbbséget élvez, tehát úgy döntöttem, hogy május 31-ig a civilek és a sportolók előtt sem nyitjuk meg az Árpád Gyógy- és Strandfürdőt – szögezte le Szarvas Péter, hozzátéve, hogy szeretnék megvárni azokat a szabályokat, amelyek részletekbe menően taglalják, milyen feltételek mellett lehet majd a későbbiekben kinyitni.

A polgármester beszélt arról, hogy egyszerre 1800 fő lehetne a strand területén, de valószínűleg még jó ideig ennyi embert egyszerre nem lehet majd beengedni. Sok olyan részlet, szabály van még, amit alaposan átgondolva ki kell dolgozni, és azok betartását a későbbiekben meg kell követelni.  

– Magam is versenyúszó voltam, tudom, hogy a sportolóknak csalódás ez a döntés, de kértem a klubok vezetőit, fogadják el, hogy most az egészség a legfontosabb! A civil lakosságot is arra kérem, értsék meg, hogy a nyitás veszéllyel jár. Ma még a járványügyi helyzet aktív szakaszában vagyunk, folyik a szűrés, ennek az eredményét is szeretnénk megvárni – fogalmazott Szarvas Péter.

A polgármester hangsúlyozta: a május végéig történő zárva tartás azt jelenti, hogy később döntenek majd a nyitás időpontjáról. Addig is kéthetente találkoznak, értékelik az aktuális helyzet.  

Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója üzemeltetőként teljes mértékben egyetértett a polgármester döntésével. Mint mondta, jelen pillanatban nemcsak az úszók, hanem más egyesületek is kénytelenek elszenvedni a járvánnyal járó nehézségeket. Beszélt arról is, hogy a fürdő munkatársait más területre, például a piacra irányították át átmeneti időre, így tudnak nekik bért fizetni.

Szarvas János edző az úszóklub részéről megjegyezte, titkon reménykedtek abban, hogy legalább az uszoda megnyithat. A gyerekekben már vagy tíz hete igyekeznek tartani a lelket, ami nem könnyű. Az információk birtokában azonban elfogadják a döntést, de nagyon bíznak abban, hogy a megyében nem a csabai fürdő nyílik ki majd a legkésőbb.

Szilágyi Kristóf, a vízilabda klub vezetője hozzátette: a gyerekek és a szülők részéről is érzik a pressziót, ezt továbbították a polgármester úr felé is. A járvány és az uszodában ilyenkor betartandó szabályok tekintetében azonban sok még a kérdőjel. Mint mondta, ennyi kihagyás után azonban szinte újra kell tanítani a gyerekeket úszni, de megértik a döntést.

Galéria

 

További programok »

FEL