Aranyérmes slambuc főtt a Guzsalyas Egyesület bográcsában

2018. október 8. 19:46 | Zsíros András

A Hajdú-Bihar megyei Furtán rendezték meg hétvégén az I. Bihari Juhásztalálkozót. A színes programok egyik eleme a slambucfőző verseny volt, amelyen az első díjat egy Békés megyei csapat, a Guzsalyas Egyesület tagjaiból álló Szőke Péter, Sándor Bálint, Lehoczki Mátyás és Dragán Simon alkotta együttes nyerte meg.

A slambuc az egyik legjellegzetesebb pásztorétel, így a főzőversenyen résztvevők nem egyszerűen csak konyhaművészeti tudásukról adhattak számot, de arról is, mennyire ismerik a pusztában dolgozó emberek mindennapjait. A díjnyertes bográcsos étel elkészítésével magunk is megpróbálkozhatunk, a győztes csapat ugyanis megosztotta a behir.hu olvasóival a kondér titkát.

350g füstölt szalonnát lesütöttünk zsírjára, ebbe beletettünk kb. 1650 g karikára vágott krumplit, amit egy kicsit hagytunk a zsírban, majd felöntöttük vízzel úgy, hogy a krumplit ellepje. Ekkor kell megsózni is ízlés szerint. Mikor elkezdett a víz bugyogni, rátettünk kb. 750 g összetört lebbencstésztát (kb. fele kell, mint a krumpli) és annyi víz, hogy a tésztát éppen ellepje. Ezután nem szabad megkavarni, csak a tésztát finoman toszigálni, hogy ne főjön össze egy masszává. Ha már megfőtt a tészta, és a levét is elfőtte, össze lehet keverni a krumplival. Innen folyamatosan ellenőrizni kell, hogy le ne égjen. Ha már megfordul a rázástól, onnan már csak pirítani kell. A pirult részeket a kanállal bele kell nyomni a közepébe és így szép lassan átpirul az egész. Ami lesül a bogrács aljára, azt a vaskanállal fel kell kaparni, nehogy szén legyen belőle! A pásztorok szerint 32-szer kell megforgatni.

További programok »

Itthon

FEL