Arany humora a színpadon

2017. április 13. 19:12 | Zsíros András

Költészet és bolondozás, filozófia és önirónia tölti meg a színpadot a Békéscsabai Jókai Színház legújabb darabjában, amivel Arany János születésének kétszázadik évfordulója előtt is tisztelegnek. A költő Bolond Istók című színpadi játékát Zalán Tibor dramaturg megfogalmazásában és Árkosi Árpád rendezésében láthatja a közönség.

Arany János saját vándorszínészi kalandjai is megjelennek a történetben, aminek különleges előadása igazi oktató darab: főként színészhallgatók játszanak a jövő színházlátogatóinak, azaz a diákoknak, akik irodalomórán épp mostanában tanulnak Bolond Istókról.

A darabban a mesélőt játszó Katkó Ferenc színművész elmondta, immár hetedik éve tanít a Színitanházban, így az összes ottani diákot ismeri, itt viszont egyenrangú partnerként tekintettek egymásra.

A produkcióban a színészi előadást bábok is kiegészítik. A címszerepben pedig Ragány Misa látható. A színművész az általa megformált karakterről azt mondta, ő nem a hétköznapi értelemben vett bolond, csupán a társadalmi elvárásoknak nem akar megfelelni. Valójában azonban nagyon is okos figura, aki arra törekszik, hogy ne legyen átlagos.

A színház igazgatója szerint olyan darab született, ami jól megvalósítja azt a kitűzött célt, hogy méltóképpen ünnepeljék meg az Arany-emlékévet. Seregi Zoltán hozzátette, elsősorban nem is az ünneplés a lényeg, hanem a jó színházi előadás. Ehhez szerinte Zalán Tibor dramaturg olyan szöveget alkotott, ami tökéletesen illeszkedik Arany Jánoshoz.

A direktor bízik abban, hogy az április 19-től, a felső tagozatos általános iskolások bérletében játszott darab közelebb hozza majd a diákokhoz Arany János költészetét.

További programok »

FEL