Amikor a bal a jobb

2016. május 20. 12:34 | behir.hu

Mi a közös Napóleonban, Picassoban, Leonardo da Vinciben vagy Einsteinben?

Tudta, hogy mind a négyen balkezesek voltak?

Biztosan sok mítoszt hallott már a balkezesekről, például hogy magasabb IQ-val rendelkeznek, kreatívabbak vagy sokkal érzékenyebbek jobb kezes társaiknál. Bár egyik állítás sem tudták ez idáig tudományosan alátámasztani, az tagadhatatlan, hogy szép számmal születtek balkezes géniuszok a történelem során, többek között Caesar, Napóleon, Isaac Newton vagy Ludwig van Beethoven.

Vannak már kifejezetten balkezeseknek készült eszközök, az életüket megkönnyítő használati tárgyak, de ezek nem sorakoznak ott az áruházak polcain, csak az erre szakosodott üzletekben hozzáférhetők. Mivel a népességnek csupán 10-12 százalékát teszik ki a balkezesek, a világ jobb kézre lett berendezve.

Nem hiszi? Próbálja csak ki milyen, ha minden balra fordul. Hamar rá fog jönni, hogy a jobbkezeseknek tervezett eszközök használata nem is olyan egyszerű bal kézzel. Akár egy konzerv nyitása is komoly gondot tud okozni, az ollókról, kilincsekről, sporteszközökről, hangszerekről nem is beszélve.

Ha pedig már mindent kipróbált jobbkezesként a bal kezével, fogjon kezet minden balkezes ismerősével. Persze csakis a bal kezével.

 

További programok »

FEL