Alföldvíz: leváltották a vezérigazgatót, a tőkeemelés elmaradt

2017. június 29. 11:54 | Busi Ottó

 

Nem hajtott végre közel kétmilliárd forintos tőkeemelést az állam az Alföldvíz Zrt.-ben, a tulajdonosi szerkezet így nem változott. Visszahívták azonban a társaság vezérigazgatóját - tájékoztatta az MTI-t az újonnan kinevezett vezérigazgató a társaság csütörtöki közgyűlését követően.

Nagy László elmondta: az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát, így nem szerzett 50 százalék feletti résztulajdont. Hangsúlyozta, az Alföldvíz Zrt. tőkeemelés nélkül is tudja idén finanszírozni a tevékenységét a megközelítőleg 10 milliárd forintos árbevételéből. Hozzátette, az állam a későbbiekben dönt arról, hogy kíván-e mégis tőkét emelni a társaságban.  Az Alföldvíz Zrt.-nek 130 önkormányzat a részvényese, legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik.

Az állami tulajdonrész jelenleg 28 százalékos. A tulajdonosi szerkezet csütörtökön nem változott.  A cég saját tőkéje 2016 év végén 4,9 milliárd, jegyzett tőkéje 3,8 milliárd forint volt. Tavaly 172,6 millió forintos veszteséget ért el, idén a vesztesége akár 600 millió forint is lehet. Az önkormányzatoknak nem kell pluszt pénzt tenniük a vállalatba - hangsúlyozta Nagy László.  A közgyűlés határozott Csák Gyula korábbi vezérigazgató visszahívásáról, helyette határozatlan időre az 1981 óta a cégnél dolgozó, az elmúlt három évben vezérigazgató-helyettesként tevékenykedő Nagy Lászlót nevezték ki.  Változott az igazgatóság összetétele is, az elnököt, Balázsi Istvánt leváltották, e testületben viszont Csák Gyula megőrizte tagságát. A grémium várhatóan jövő kedden választ új elnököt - mondta Nagy László.     Nem fogadták el csütörtökön a társaság üzleti tervét sem, abban ugyanis szerepelt az állami tőkeemelés; az új üzleti tervről augusztus végén, szeptember elején dönthet a közgyűlés - tette hozzá.

A közgyűlés kezdetén a közel 1300 munkavállalóból 700-at tömörítő Alföldvíz Szakszervezet tucatnyi dolgozója tartott demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatót. Miskéri László titkár elmondta: nem az állami tulajdonba vételt kifogásolják, hanem azt, hogy velük senki sem egyeztetett, senki sem tájékoztatta őket arról, mi várható. Az országban működő öt, állami tulajdonú közműszolgáltatónál kiszervezések történtek, amely százas nagyságrendben érintheti az Alföldvíz Zrt. munkavállalóit is, ezért garanciát szeretnének kapni arra, hogy nem csökken a munkavállalói létszám és a bérek - közölte.

 

forrás: MTI

FEL