Alakulóban a „civil utánpótlás” – diákok mutatták be az ötleteiket Békéscsabán

2019. február 1. 15:27 | Mikóczy Erika

Február elseje a civilek napja, amelyről először 1998-ban emlékeztek meg hazánkban. A Békés Megyei Civil Információs Centrum idén ezt a napot a fiataloknak szentelte. Versenyt hirdettek a diákok számára egy hasznos civil kezdeményezés kidolgozására.   

 

 

A versenyre a jelentkező, háromfős diákcsapatoknak először egy rövid pályázatot kellett beadniuk egy olyan kezdeményezésről, amelyet civil szervezettel kívánnak megvalósítani. Ebben le kellett írniuk a civil kezdeményezés nevét és működési formáját (egyesület, alapítvány), és ki kellett fejteniük azon célokat, amelynek elérést civil szervezettel képzelték el.

A február 1-jén, a Békés Megyei Civil Információs Centrumban tartott döntőben öt csapat versengett. Minden csapat 10 percben mutatta be a pályázatban leírt civil szervezetet és annak célját úgy, hogy ezzel a többi csapat és a zsűri érdeklődését fölkeltse, és azért jelképesen támogatásként petákokat kapjanak.

 

A versenyt Csibor Géza nyitotta meg (fotó: Kugyelka Attila)

 

Mint azt Dányi Dorina, a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnázium tanulója elmondta, ők egy olyan programmal neveztek, amely nemcsak a képzeletükben létezik.

– Együtt, közösen, elfogadás címmel adtuk be pályázatunkat, amelynek lényege, hogy a sérült gyerekek jöjjenek el hozzánk és tartsanak előadást ép társaiknak. Ezt a programot decemberben már meg is valósítottuk, de lesz folytatása: a Kemény Gitárklubja Vésztőn tart majd előadást a sérült gyerekeknek – emelte ki Dányi Dorina.

A verseny kiemelt célja az volt, hogy a fiatalok is átérezzék, mennyi mindent tehetnek meg ők maguk a különböző közösségekért. Csibor Géza, a Békés Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője megjegyezte, hogy a mostani civilek napján a leendő civil vezetőkre, a diákokra fókuszáltak, hogy ők is lássák, milyen civilnek lenni. Verseny lévén győzteseket is hirdettek: az első helyezett a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata lett, második helyen a Kemény Gábor szakgimnázium csapata végzett, a harmadik helyet pedig a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia csapata szerezte meg.

 

A Békés Megyei Civil Információs Központ Békéscsabán, a Munkácsy utca 15-17. szám alatt várja az érdeklődőket (fotó: Kugyelka Attila)

 

Az alkalmon arra is felhívták a figyelmet, hogy a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte teheti jobbá az élet számos területét. Gólya Pál, a jelenleg 98 szervezetet magában foglaló Civil Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy idestova húsz éve kulturális és közösségépítő szerepet töltenek be. A diákokat látva örömmel fogadta, hogy alakulóban van a civil utánpótlás is.

Ma Magyarországon, mintegy 61 ezer civil szervezet létezik. A civil információs centrumok szolgáltatásai révén a diákok és a felnőttek szerveződései ingyenesen juthatnak információs, tanácsadási és képzési szolgáltatásokhoz. A Békés Megyei Civil Információs Központ Békéscsabán, a Munkácsy utca 15-17. szám alatt várja hétköznapokon az érdeklődőket.

 

További programok »

FEL