Békéscsaba önkormányzata kiemelt partnerként tekint a civilekre

2023. február 9. 15:03 | Vincze Attila

Békéscsaba önkormányzata a városban működő több mint 260 civil szervezetre kiemelt partnerként tekint. A helyi civilek számos közfeladatot látnak el, valamint olyan érdekeket tudnak érvényesíteni a közéletben, melyek révén nagyban hozzájárulnak a csabaiak jólétéhez.

Dr. Juhász István, az önkormányzat civil ügyekért felelős tanácsnoka részletezte, hogy a civil szervezetek önszerveződéssel létrejött állampolgári vagy adott esetben jogi személyek részvételével működő társulások, egyesületek, melyek a civil törvény hatálya alá tartoznak. Általában egyesületi formában működnek, de a civil szervezetek fogalmába tartoznak az olyan alapítványok is, melyek valamilyen közérdekű vagy közhasznú tevékenységet végeznek. Az önszerveződés lényege, hogy bizonyos társaságok, közösségek összeállnak egy közös cél érdekében, működésük pedig független az aktuális hatalomtól. Békéscsabán jelentős számú, mintegy 50 sportegyesület van jelen, melyek nagyon fontos tevékenységet végeznek az utánpótlás nevelés és a versenysport területén.

Vannak olyan, közfeladatot ellátó civil szervezetek is, amelyek a város polgárainak, valamint az önkormányzatnak is segítséget nyújtanak. Ilyen tevékenység például a szociális ellátásban történő közreműködés, a különböző szenvedélybetegek kezelésével, megelőzésével kapcsolatos társadalmi munka. Ide lehet sorolni a szerzett fogyatékossággal született gyermekek ellátását, foglalkoztatását végző szervezeteket, illetve számos olyan civil kezdeményezést, amely a városlakók érdekeit, jólétét szolgálják.

Dr. Juhász István hangsúlyozta: a városi közfeladatok ellátásában kiemelt szerepük van a civileknek. Az önkormányzat számos együttműködési megállapodást kötött különböző szervezetekkel, amelyben azt is lefektették, hogy milyen jellegű tevékenységet, milyen támogatás mellett látnak el a helyi civilek.

– Békéscsaba költségvetésében forrást biztosít a civil szervezetek működésének segítésére – jegyezte meg.

Mint mondta, ez azért is fontos, mert a civil szervezetek városi támogatás nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának működni, hiszen saját költségvetésből gazdálkodnak, illetve a saját forrásaikat használják fel a munkavégzésük során. Emellett természetesen több pályázati forrás is rendelkezésre áll a civilek számára, azonban így sem egyszerű dolog bevételt szerezniük, ehhez ugyanis komoly, tanulmányjellegű, az adott szervezetet bemutató anyagokat kell készíteniük, valamint szigorú feltételeknek kell megfelelniük.

Dr. Juhász István beszélt arról is, hogy a civil szervezetek egyszeri támogatást vagy ezzel kapcsolatos kérelmet, pályázatot is nyújthatnak be az önkormányzathoz, amely egy-egy rendezvény költségeinek kiegészítéséhez, vagy esetlegesen annak fedezésére szolgál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szervezetenként mintegy 40-50 ezer forintos támogatást bizottsági döntés alapján biztosítja az önkormányzat a civil szervezetek számára, és ezzel az összeggel mindig pontosan el kell számolni.

A város a lehetőségei szerint támogatja a civil szervezeteket abban is, hogy a működésükhöz szükséges telephelyet, illetve székhelyet biztosítja számukra. Ennek egyik jó példája, hogy a Civil Szervezetek Szövetségével nemrégiben kötötte meg a város azt az öt évre szóló bérleti szerződést, amely lehetővé teszi az ernyőszervezet mindennapi működését. Az idén már 24. éve tevékenykedő, megyeszerte 97 tagot tömörítő szövetség elnöke, Gólya Pál kiemelte, hogy kifejezetten jó a kapcsolat a csabai önkormányzattal, a városvezetés mindig partnerként tekintett rájuk.

Az Árpád soron, kiváló helyen van az az épület, ahol dolgozunk. Szeretnénk megköszönni a képviselőtestületnek, valamint a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-nek, hogy továbbra is itt maradhatunk. Igyekszünk jó gazdája lenni az ingatlannak, amit az is bizonyít, hogy ez korábban egy építési, felvonulási terület volt, mióta itt vagyunk, jelentősen alakítottuk, szépítettük az épületet és a környékét – zárta gondolatait Gólya Pál.

További programok »

FEL