Alacsony felvásárlási árak a mezőgazdaságban

2016. szeptember 24. 12:34 | Laczkó Viktória

A búza, az árpa és a repce betakarítása után a magas termésátlag miatt viszonylag alacsony felvásárlási árak alakultak ki augusztusban. Így a gazdák betárolták a növényeket. Ezzel kívánták magasabbá tenni az árat, azonban az azóta eltelt időszakban sem emelkedett a termény tonnánkénti ára. Emiatt kénytelenek tovább tárolni a gabonát. Ez viszont egy másik problémát is generál: lassan kezdetét veszi a kukoricaaratás is, így nem lesz hová tenni a takarmányt.

Háttértárolókba szállítják át a betárolt gabonát 

Különböző háttértárolókba kerül a 2500 tonna árpa és az 5000 tonna búza a Csabai Raktárszövetkezetből. Az átszállításra azért van szükség, mert a gazdák nagy része nem értékesítette aratás után a búzát és az árpát, viszont kell a hely a betakarításra váró kukoricának.

A kiemelkedően sok, 5,1 millió tonna búzatermés és a 1,5 millió tonna árpatermés miatt alacsony felvásárlási árak alakultak ki nyáron, így érthető módon a termelők a kivárást választották. Adamcsik László szerint mostanában nem lehet áremelkedéssel számolni.

- Olyan búzakészletek vannak az országban, amelyek biztosan kitartanak a következő szezonig. Tehát gyakorlatilag a piac kínálati, kínálati piac esetén nemigen lehet számolni áremelkedésre. És a felhasználók is tisztában vannak azzal, hogy nem kell iparkodni a felvásárlással, mert a következő hónapokban és a következő év elején is lesz megvásárolható készlet - fogalmazott Adamcsik László a Csabai Raktárszövetkezet elnöke. 

Nehéz profitot termelni 

A problémát korábban az intervenciós felvásárlások - vagyis a garantált állami felvásárlás – segítették valamelyest – fogalmazott Dominkó Sándor. De a tárolókapacitásokat az sem tette szabaddá. Hozzátette mostanában nehéz profitot termelni a növénytermesztésben.

- Nem sok esély van a megoldásra. Korábban, 4-5 évvel ezelőtt még csak az állattenyésztők panaszkodtak arra, hogy nagyon alacsonyak a felvásárlási árak, de mostanra elért a növénytermesztés is azt, hogy minden terményféleség – az legyen búza, kukorica, napraforgó, vagy árpa, de még a zöldborsóra is vonatkozik – nyomott áron értékesíthető. Nagyon nehéz nyereséget produkálni ezekben a növénytermesztési termékekben is - mondta el Dominkó Sándor az Orosfarm Zrt. elnöke.

Ráadásul az árpa esetében nemhogy megtorpant az ár, hanem jelentősen csökkent is. Az értékesítési árpa telephelyi ára 30 ezer forint tonnánként, míg az étkezési búzáé 37-38 ezer forint, a takarmánybúzáé 34-35 ezer forint. És erre jön még az elszállítás és áttárolás további költsége.

FEL