Aktuális: Adománypont a Lencsésin

2017. szeptember 4. 17:45 | Mikóczy Erika

A tanévkezdést igyekszik megkönnyíteni a nehéz helyzetben lévő családok számára a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ. Ezt a célt szolgálja az az adománypont is, ami egy éve működik a Lencsési-lakótelepen. Az eddigi tapasztalatokról az intézmény igazgatójával, Varga Évával beszélgetett a 7. Tv Aktuális című műsorában Zsíros András műsorvezető.

 

– Tavaly júniusban létesült ez az adománypont. Milyen céllal jött létre, és mennyire sikerült ezeket a célokat megvalósítani?

 

Abszolút pozitív eredményekről számolhatok be, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Az volt a szándékunk, hogy a lakossághoz minél közelebb vigyük a szolgáltatásunkat. A tavalyi év január elsejétől a gyermekvédelmi törvény nagymértékben megváltozott, sok szempontból szigorodott, átalakult a mi feladatellátásunk is. Gyakorlatilag hiánypótló volt ez az adományközvetítés itt Békéscsabán, amit mi elkezdtünk, és csak remélni tudtuk, hogy jól fog működni. Mostanra már teljesen beigazolódott, hogy erre szükség van. Békéscsabán példaértékű az, amit a lakosság tesz annak érdekében is, hogy segítsen a rászorulóknak. Ennek köszönhetően pedig havonta azt mondhatom, hogy 120 és 150 fő az, aki ellátogat hozzánk a Fövenyes utca 1/A. alatti adománypontunkra adományruhákért.

 

– És hányan hoznak adományokat? Mennyire van a kettő egyensúlyban?

 

Létszámban ezt nem tudjuk, de regisztrálják a kollegák, hogy mikor milyen adomány érkezik. Nemcsak ruhákat, bútorokat is hoznak. Valamikor csak felajánlásokat tesznek, és nem kerül be az intézményünkbe a bútor vagy egyéb háztartási eszköz, de a klienseinket tudjuk hozzájuk közvetíteni. Hatalmas mennyiségű ruhánk van, és éppen ezért is volt az iskolakezdés előtt egy ruhabörze, hogy megkönnyítsük a családoknak az iskolakezdést. Nagyon sok gyermekruhával fel vagyunk szerelkezve, és nagyon sokat el is vittek, nagyon sok családnak meg tudtuk így könnyíteni az évkezdést.

 

– Milyen minőségűek ezek az adományok? Át kell válogatni őket?

 

Mindenképpen át kell válogatnunk. Egyrészt mert nem kérjük, hogy az adományozók szortírozzák aszerint, hogy gyermekruha, felnőttruha vagy cipő az, amit hoznak. Nyilván van olyan, ami nem talál gazdára itt, azt elviszik például olyan civil szervezetek, akik szőnyeget szőnek belőle. Tehát hogyha olyan ruha marad, ami nem kell senkinek, mert például divatjamúlt, vagy csak hónapok óta ott áll, akkor azt elviszik és szőnyeg készül belőlük.

 

– A ruhákon kívül milyen egyéb adományok érkeznek még? Említette a bútorokat. Háztartási eszközök, játékok is előfordulnak?

 

Sok játék és mesekönyv is érkezik. Ezeket szoktuk is kérni, az intézmény facebook oldalán mindig teszünk fel felhívást, és erre mindig érkeznek adományok. A ruhákat szezonálisan mindenki cseréli a szekrényében, és ami már kinőtt ruha, azt elhozzák hozzánk. Tényleg nagyon hálásak vagyunk Békéscsaba lakosságának, mert nagyon sokan gondolnak ránk. De azt azért meg kell jegyezzem, hogy tavaly amikor június 6-án újraindult ez a szolgáltatás a Lencsési-lakótelepen, akkor segítségünkre sietett a Mentálhigiénés Egyesület. Ott álltunk az indulásnál még adományok nélkül, ők pedig egy egész utánfutónyi ruhát hoztak nekünk, az Ökumenikus Segélyszervezet gyulai intézménye pedig ötven doboznyi ruhaadománnyal segített a kezdetekkor. Amikor újraindítottuk ezt az irodát, akkor az egész városvezetés mellénk állt, segítettek abban, hogy pénzt különítettek el a tetőszerkezet javítására, most már az is teljesen rendben van. Így van 200 négyzetméternyi területünk, ahol el tudjuk helyezni az adományokat, és ahol tudjuk működtetni az adománypontot.

 

– Maga az intézmény, az épület sok más egyéb szolgáltatásra is alkalmas. Milyen egyéb programokat tudnak megvalósítani ezen a telephelyen az adományközvetítésen túl?

 

Szerencsések vagyunk, mert ott van egy viszonylag nagy udvar, és van nagy előadóterem is. Ennek köszönhetően odavisszük a Lencsési-lakótelepre a gyermekeknek szóló szünidei programjainkat, kézműves foglalkozásokat. A programok fejlesztenek, kicsit jó irányba terelik a gyerekeket, a szülőknek pedig biztonságot ad, hogy tudják, jó helyen van, jó dolgokat tapasztal meg a gyermekük. Tehát ez egy fejlesztő programsorozat is, ami nyáron hat alkalommal volt a területi irodánkban. A későbbiekben pedig, amikor már a gyerekek iskolában vannak, akkor a felnőttek számára szervezünk programot. Ami fontos számunkra, főleg az idősebb korosztály körében szoktunk az áldozattá válás elkerülésére irányuló előadássorozatot tartani a rendőrség segítségével. Ezt nagyon szeretik. Természetesen ott van a Családsegítő Szolgálatból mindig két szociális munkás kolléga, aki információnyújtással segít, ügyintézésekben az információ mindig a legnagyobb kincs. Ez nagyon jó dolog, mert a ruhaadományokkal bevonzottuk a lakosságot, de közben kérdeznek is, és számtalan problémát sikerült orvosolni. Volt, aki nem tudta, hogy az intézményünknek van ingyenes pszichológiai tanácsadása is, tehát ingyenesen igénybe vehetnek nálunk pszichológust, de ingyenesen igénybe vehetnek nálunk jogászt is. Akik bejönnek, akár hoznak, vagy akár visznek adományt, megkérdezzük, hátha segíthetünk.

 

– Akkor lehet azt mondani, hogy a környék lakói újra kezdik felfedezni a szolgálatot, ami egy éve elindult?

 

Igen, most már teljes mértékig felfedezték. Hadd emeljem ki ebben dr. Ferenczi Attila tanácsnok és Herczeg Tamás tanácsnok szerepét. Ők nagy segítségünkre voltak abban, hogy a lakosság jobban odafigyeljen erre a szolgáltatásra: egy színes kiadványt juttattak el a munkánkkal kapcsolatban a lakossághoz. Pontosan azért, hogy tudják az ott élők, kikhez fordulhatnak.

 

– Túl a tanévkezdést segítő adományosztáson vannak-e esetleg új programok, amelyekre készülnek a közeljövőben?

 

Ismét lesz egy ruhabörzénk, mert szerencsére nagyon sok ruhaadományunk van. Emellett már most tervezgetik a kollégák, hogy az őszi szünetben csoportfoglalkozást tartanak a gyermekeknek. Elindult az év az iskolákban, mi is segítettünk az adományként érkezett taneszközökkel, és készülünk a többi feladatra. Nekünk a gyermekek a legfontosabbak, és őket kell elsősorban segítenünk. A szünetekre tervezünk nekik kis rendezvényeket, amelyeken örömmel vesznek részt.

 

– Egy kis meglepetés is lesz?

 

– Az mindig van, lehet, hogy édesség, de szerencsére vannak játékaink, könyveink is. Hamar itt van az ünnepek, arra már hónapokkal előtte fel kell készülnünk. December elején a város vezetése jóvoltából megint lesz ezer csomag adomány, de érkezni fognak a cipős doboz adományok is, tavaly közel ezer darab gyűlt össze. Tehát sok a feladat, ezek szervezését is kezdjük. hát eleve nagyon sok a feladat, ezek az úgymond plusz, és ezek a kedvesebb feladatok. Tehát már ezekhez kezdünk hozzá szervezni.

 

– Akkor, aki adományozáson gondolkodik, akár már most is vihet?

 

– Természetesen. Gyakorlatilag a hét minden napján lehet hozzánk adományt hozni ügyfélfogadási időben kedd kivételével, amikor nincs ügyfélfogadás, akkor a kollégák családlátogatáson vannak.

 

További programok »

FEL