Akárhova mentek, mindig szembejött egy-egy Rákóczi család

2022. október 5. 15:07 | Such Tamás

A Békés Megyei Könyvtár napokban zajló Országos Könyvtári Napok programfolyamának egyik állomása a Rákóczi várak nyomában, csodálatos Zemplén című előadás volt. Szabó Zsuzsa (lovas) sport-újságíróval a kedd délutáni program előtt beszélgettünk a Lencsési Könyvtárban.

– A kilencvens években csatlakoztam a békéscsabai Nosztalgia Tízek Klubjához – meséli Szabó Zsuzsa, aki évekig a Békés Megyei Hírlap lapmenedzsere és sporttudósítója volt (főleg a lovas témákban segített a spotos kollégáknak a hétvégi mélyvízben). – Klubunk régi jó szokása – jegyzi meg –, hogy a szerdai foglalkozásokon házi előadásokat rendezünk.

Kezdetben a mezőhegyesi és a békéscsabai lovasok mindennapjait mutatta be. Majd számtalan csabai és környékbeli testvérklubnak (pedagógus-, nő-, férfiklub, Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör stb.) szervezett kirándulásokat, amelybe beleszőtte előadása sava-borsát.

 

Szabó Zsuzsa előadása a Lencsési Könyvtárban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Könyvek közt a könyvtárban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– 2018-ban Zsuzsi lányommal beleszerelmesedtünk a Zemplénbe – folytatja. – Először a regéci, majd a sárospataki és szerencsi, végül a szlovákiai borsi várat tekintettük meg. Érdekes volt, hogy akárhova mentünk, mindig szembejött egy-egy Rákóczi család. Azt követően elkezdtem kutatni a család történetét, és II. Rákóczi Ferenc ükapjáig (Rákóczi Zsigmond) mentem vissza. Az 1544 és 1711 közötti időszakot hívják Rákóczi-korszaknak.

Nem mellesleg, a klubtagok olykor a nyaralási élményeiket osztják meg a többiekkel. Zsuzsa legutóbbi úti benyomásaira a Rákóczi család történetét húzta fel.

Ezúttal ezzel az anyaggal turnézik.

 

Szabó Zsuzsa előadása a Lencsési Könyvtárban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Kisebbek és drágábbak lesznek idén a karácsonyfák

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? És miért lesznek idén kisebbek a karácsonyfák? Szakértő segített a válaszadásban a sokszinuvidek.hu-n.
2022. november 26. 17:41
FEL