Akaraterővel és kitartással - Nyíri Judit gobelin kiállítása a Lencsésin

2017. november 22. 13:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Akaraterővel és kitartással szinte mindent el lehet érni – ez Nyíri Judit filozófiája. Az alkotó egy speciális technikát fejlesztett ki azért, hogy gobelin képeket készíthessen. Műveiből második alkalommal nyílt kiállítás pénteken, a Lencsési Közösségi Házban.

Nyíri Juditnak családja mutatta meg a gobelin technikát évekkel ezelőtt, a békéscsabai alkotónak azóta a második kiállítását nyitották meg a Lencsési Közösségi Házban.

– Miután megmutatták a technikát, bonyolultabbnál bonyolultabb képek kerekedtek ki a kezeim alól. Szerintem sokat használ a kézügyességemnek ez a munkafolyamat - mondta Nyíri Judit.

Az alkotó saját maga fejlesztette ki azt a speciális módszert, amellyel képeit készíti. A kiállítást a család barátja, Heim Sarolta, Judit egykori konduktora nyitotta meg, aki az elmúlt években is figyelemmel kísérte a békéscsabai hölgy életét és művészi fejlődését is.

– Képeire nemcsak a mívesség és a lelki gazdagság, finomság jellemző, amilyen az ő személyisége, hanem az a fajta speciális technika, amit ő kialakított, noha koordináció problémája van, finommozgásai gátoltak. Ennek ellenére ezzel a speciális technikával, olyan munkákat készít, ami sok embernek példamutató lehet - hangsúlyozta a család barátja, Heim Sarolta, a Pető Intézet konduktora.

Többek között a család és a barátok támogatásának köszönhető az, hogy létrejött ez a kiállítás – mondta a Lencsési Közösségi Ház vezetője. Takács Péter szerint az az akaraterő és kitartás sem elhanyagolható, amely ahhoz kellett, hogy a művész felülemelkedjen a nehézségein.

– Nem árulok el vele nagy titkot, hogy Judit születésekor szerzett egy olyan sérülést, amely végigkíséri az életét. Ebből fakadóan mozgásában korlátozott, ehhez képest ilyen gyönyörű alkotásokat készít - emelte ki Takács Péter.

Szinte napra pontosan öt év telt el Nyíri Judit két kiállításának megnyitója között – emlékeztetett a Lencsési Közösségi Ház igazgatója. Hozzátette: bízik abban, hogy öt év múlva az alkotó újabb tárlatát mutathatják be Békéscsabán.

Nyíri Judit gobelin kiállítását december 4-ig láthatják az érdeklődők a Lencsési Közösségi Házban.

 

 

 

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL