Akár kilencven kiskecske is születhet a Gyulai Kecskefarmon – galéria

2020. február 27. 07:10 | Hidvégi Dávid

Megkezdődött az ellési időszak a Gyulai Kecskefarmon, ahol nyolcvan-kilencven kiskecske születésére számítanak. Az első ciklusban tizennégy állat született, ők már a nagyobb társaik között szaladgálnak.

Kiskecsék születtek a Gyulai Kecskefarmon, ahol az ellési időszak egészen tavasz közepéig tart. A tulajdonostól megtudtuk, hogy azoknak az állatoknak, amelyek először ellenek, még nincs nagy tejhozamuk, szemben például azokkal, amelyek harmadjára vagy negyedjére ellenek. Püspöki Zsolt elmondta, hogy az anyakecskéket öt hónapja fedeztették egy alpesi bakkal.  Kiemelte: kézből való pároztatást alkalmaznak, vagyis az apaállatokat és a nőstényeket egyenként pároztatják.

 

 

– Öt hónap vemhesség, pontosabban százötven nap után születnek a kiskecskék, de van, aki hamarabb van, aki később van, aki pontosan születik. Fülszám szerint fel van írva, hogy mikor volt a megtermékenyítés és a fedezés, így tudjuk azt követni. A kiskecskék megszületése után két és fél héttel hasznosítjuk az anyakecskék tejét – fogalmazott a tulajdonos, majd hozzátette, hogy a tejből joghurtot és sajtot készítenek.

 

 

A farmon idén egyetlen kiskecskét sem tartanak meg, hiszen jelenleg negyvenhárom felnőtt kecskéjük van. Az állatok eladók, nagy részük már gazdára is talált, még az ez után születendők egy része is. Habár még csak tizennégy kecske született, már negyvenhétnek megvan a gazdája, egyébként az ellési időszak végére nyolcvan-kilencven kiskecskére számítanak.

 

Galéria

További programok »

FEL