Tizenöt éve nem láttak ilyen összefogást a fenyőkért Gyulán

2020. január 14. 11:30 | Hidvégi Dávid

A Gyulai Kecskefarmon nyár végén tizenhét fenyőfát kellett kivágni szúkár miatt. A farmon élő család úgy határozott, hogy karácsonyfa-örökbefogadást szervez, amellyel nemcsak megmenti a kidobásra szánt fákat, hanem pótolja az udvaron keletkezett veszteséget.

Gyula alpolgármestere elmondta, hogy tizenöt éve már volt egy hasonló civil akció, akkor a gyökeres fenyőfákat a Wesselényi-tó partjára ültették. Alt Norbert hozzátette, hogy akkor a fenyők nagy része nem maradt meg az utógondozás hiányában. Az alpolgármester kiemelte: az önkormányzat az utóbbi időben több faültetési akciót is szervezett, továbbá erdőterületeket is telepíthetnek, amelyen már elkezdett dolgozni a testület. A kecskefarm kezdeményezése azért is fontos lépés, mert a magánterületen biztosított a fák jövője.

– A farmon élő család a magánportáját áldozta fel erre a kezdeményezésre. Fontos, hogy ha ideültetjük ezeket a fákat, akkor a locsolás, az utógondozás is biztosított lesz, így több fa megmarad – fogalmazott Alt Norbert.

 

 

Az Összefogás Gyula-Szanazugért Egyesület célja, hogy védje a természetet, így sok telepített gyümölcs- és fenyőfájuk van a területen. Az egyesület elnöke elmondta, hogy az utóbbi időben egyre többen költöztek ki Szanazugba, hiszen vonzó a szép környezet. 

– Próbálunk egy kicsit változatosak lenni, mi inkább örökzöldek szeretnénk lenni, mintsem betontenger. Nekünk nagyon jó ötletnek tűnt Püspöki Zsolt terve, mert így talán szépítjük és szebbé tesszük a környezetünket –  emelte ki Kovács Ágnes.

 

 

A Püspöki Zsolt vezette farmon azokat a fákat pótolják, amelyeket a szúkár miatt ki kellett vágni. A farm tulajdonosa hagsúlyozta, hogy a maradék fenyőket felajánlják a szomszédjaiknak, ahol szintén puszított a kártevő. Szombaton jelképesen már elütettek egy fát, míg a többi jobb időjárási körülmények között kerül majd földbe. 

– Várunk még fákat. Már közel húsz darab van, amit szombaton kihoztak, de ahogy említettem rengetegen mondták, hogy a jövő hét folyamán és a hónap végén szedik le a karácsonyfáikat, hiszen akkor tudják kihozni vagy éppen mi gyűjtjük azokat össze. Ezek kiültetjük, ha már a mi kertünkbe nem fér, akkor adunk a szomszédoknak, akik jelezték, hogy örökbe fogadnának egy fát – részletezte Püspöki Zsolt.

 

További programok »

FEL