Agyagozás a Meseházban

2024. január 20. 19:20 | Such Tamás

Minden meseházi, Apáról fiúra foglalkozás felér egy ünnepéllyel ebben a kővé digitalizált világunkban. A legutóbbi rajzás szombaton volt; ezúttal az agyag volt az anyag, amely aktiválta az agyat.

– Közel negyedévszázada indult hódító útjára ez a kifejezetten családi, hagyományőrző program – meséli Veres Kriszta, a Meseház vezetője. – Azok, akik akkoriban ötévesek voltak, ma már a saját gyermeküket hozzák el.

Kiemelte: a havonta zajló foglalkozások általában a naptári ünnepekhez, illetve az évkör szokásaihoz kötődnek, ezzel szemben az agyagozás ötlete kifejezetten más tőről fakad.

 

Nagymameszról lány uncsira – Fotó: behir.hu / Such Tamás

 

– Az ősz folyamán az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai sulisaival agyagoztunk – fűzi hozzá. – Majd néhány hónap múlva az egyik kissrác azt kérdezte az utcán, hogy „Mikor agyagozunk legközelebb?”. Ezzel mintegy ötletet adott – ehhez – a januári foglalkozáshoz. Noha ő nem jött el, de akik itt voltak, láthatóan nem jártak rosszul.

Veres Kriszta elmondta: ez egy olyan különleges tevékenység, amit mindig a gyurmával hasonlítanak össze, miközben míg a gyurma a kezünk melegétől egyre puhább lesz, addig az agyag épp a kezünktől szárad ki.

– Ha szeretettel, de határozottan bánunk vele, akkor engedelmeskedik, de ha túl gyenge vagy vele, esetleg túl erős, akkor elvesztél – fogalmazott.

 

Galéria

 

– Az idei újítás – folytatja –, hogy megvárjuk, míg az alkotások kiszáradnak, majd a keramikus kemencénkben kiégetjük, és a márciusi foglalkozáson mindenki érte jöhet. Aki cserepet készített, az majd búzát is ültethet bele. Így nemcsak elkészítettünk valamit, hanem funkciója van, gyönyörködhetünk benne és akár évekig is használható.

***

A program a 35 éves Meseház ünnepi évadának rendezvénye volt.

 

További programok »

Kultúra

FEL