Meseház: 20 éves az Apáról fiúra

2020. február 2. 19:41 | Such Tamás

Noha pazar ünnep, mármint 20 gyertyás csokitorta nem volt, ezzel szemben ebben az agyon digitalizált világunkban az összes Apáról fiúra felér egy ünnepéllyel. A legutóbbi rajzás szombaton volt, a békéscsabai, Békési úti kultúrszentélyben.

– 2000 januárjában indult világhódító útjára ez a kvázi hagyományőrző program – mesélte Veres Kriszta –, és azok a fiúk, akik akkoriban 5-6 évesek voltak, ma már akár a saját gyermeküket is elhozhatták.

A Meseház vezetője elmondta, az Apáról fiúra programok eredendően az állandóságot, és egyben a megújulást is képviselik – amely némileg paradoxon, de…

 

Apáról fiúra – fotó: Veres Kriszta

Szerintem még a Köle' onokák is ide fognak járni...

 

A „de”-t kibontva példaként megemlítette, hogy húsvétkor mindig festenek tojást, ellenben mindig másféleképpen, ugyanis kimeríthetetlen a kézművesség tárháza.

– Három alappillér képezi ezeket a délutánokat – fűzte hozzá – alapvetően az aktuális ünnepkörre épül az esemény; ez most a farsang volt. A másik a kézművesség, amely a Meseház specialitása; és harmadik pillér pedig a Nagymama kamrája című etap, azaz az ételkóstoló; a nagyi most farsangi fánkot sütött.

Az igazi megújulást azonban a csabai kultúrterepasztal megkerülhetetlen ikonja,  Soós Emőke, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészének a léte jelentette, aki mesélt, énekelt, játszott… valójában ő képviselte a régi kor asszonyát, akivel a megjelent szülők, a Z és az Alpha generáció is együtt mulathatott.

 

Apáról fiúra – fotó: Veres Kriszta

Zolcsi hamarosan rágyújt egy xilofon-szólóra

 

Még az egyéves Zolcsika baba is tátott szájjal hallgatta.  

 

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
2024. május 20. 15:11
FEL