Adventi hangversenyen vehettek részt a vakok és gyengénlátók Békéscsabán

2019. december 7. 14:47 | Szilágyi Viktória

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete tartott szombaton délelőtt adventi ünnepséget az egyesület tagjainak Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban.

Az egyesületnek évente négy fő rendezvénye van, a szombat délelőtti esemény volt az év utolsó progjamra. A rendezvényen Sipos Erika, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Arra kérte a jelenlévőket: bizalommal forduljanak egymáshoz, hiszen ők egy nagy családot alkotnak.  

Ezt követően a Békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakképző Iskola növendékei adtak hangversenyt, az egyesület tagjai, Szél Istvánné, Dominkó Mihály és Gálik Gároly pedig verset mondtak.  

 

 

Az egyesületnek jelenleg 458 tagja van szerte a megyében. Sipos Erika elmondta, hogy a szervezet a tagoknak segít a hivatalos ügyek intézésében az első pillanattól kezdve, ahogy az orvos megállíptja a betegségüket.

– Az alapszabályunk kimondja, hogy olyan látássérült lehet a tagunk, akinek látásfogyatékossági határozata van – fogalmazott. Hozátette: a hivatalos ügyek intézése mellett abban is tudnak segítni, hogy lehetőség szerint minél többször kimozdítsák a látássérülteket otthonról, hogy ne érezzék mindig a négy fal közé zárva magukat. 

A látássérültségnek több fajtája van. A teljesen vak emberek általában fehér bottal közlekednek, ez a társadalom részére már elfogadott. A gyengén vagy alig látók kitűzőt viselnek, amely felhívja a figyelmet a betegségükre, amely nehézségek okozhat például a közlekedésben is.    

Ádász István az egyesület korábbi alelnöke elmondta, hogy a téli időben a látássérülteknek nagyon oda kell figyelniük a közlekedésükre, hiszen nem elég, hogy nem látják az akadályokat, de a téli útviszonyok miatt még balesetveszélyesebb a közlekedés számukra, ezért arra kéri az embereket, hogy segítsék a látássérülteket. 

Hangsúlyozta: miután megkérdeztük, hogy segíthetünk-e valamiben – és amennyiben igen a válasz – kérdezzük meg azt is, hogy miben vagy hogyan segíthetünk, és a látássérült elmondja hogyan lehetünk a segítségére. 

 

Galéria

 

 

További programok »

Kultúra

Közel 6 méteres a mezőkovácsházi horgolt karácsonyfa

Idén közel 6 méteres horgolt karácsonyfát állítottak fel Mezőkovácsháza főterén. Jankó Erzsébet a Kovácsházi Kézműves Kör elnöke a készítés folyamatáról és a készítők összefogásáról tájékoztatott bennünket.
13:53
FEL