A vörös postakocsi a Békéscsabai Jókai Színházban

2020. március 10. 15:43 | Csiffáry Zsuzsanna

Költészet, szenvedély, játék, színház – mindez egyszerre jelenik meg A vörös postakocsiban, a Békéscsabai Jókai Színház legújabb előadásában. Krúdy Gyula művét Csiszár Imre értelmezte át színpadra.

A vörös postakocsiból született színjáték legendás hőse Alvinczy Eduard földbirtokos és világutazó, a nevelt lánya, az árva és nagyon fiatal Esztella, és a csábító harmadik, Rezeda Kálmán hírlapíró, és a ködlovag – aki maga az író, Krúdy Gyula.

Alvinczy Esztella szerepében Földesi Ágnest láthatjuk, aki a karakter kidolgozását nagy lehetőségként éli meg. A szerep szerint nénjével, nővérével és nagybátyjával élnek egy ősi Eszterházy-kastélyban. A bonyodalom ezután bontakozik ki, amikor Rezeda Kázmérral hírlapíróval találkozik. A fiatalember felborzolja a fiatal lány érzelemeit.

Lisztóczky Hajnalka mozgástervező szerint a darab olyan, mint egy filmforgatás, ahol minden egyes pillanatnak, jelenetnek, látványrésznek fontos szerepe van. Az utolsó részletig minden koreografált és nagyon sok a karaktermozgás.

– Gyerekkorom óta figyelem az embereket, azt, hogy a mozgásuk alapján meg tudom-e mondani, mi a munkájuk, illetve miként hat a személyiségre az, ahogyan egy-egy ember jár vagy ahogyan viseli a ruháját. Nekem ebben a darabban ez maga a katarzis, mert itt rengeteg figura jelenik meg a saját mozgáskultúrájával – fogalmazott a koreográfus.

Krúdy Gyula irodalmához szorosan kapcsolódik az álomvilág és a szürrealitás, ám a neves alkotó nem színpadra szánt műveket írt elsősorban. Az előadásban nem csupán A vörös postakocsi figurái jelennek meg, hanem Krúdy más karakterei is, így olyan hangulatot teremtve, amelyben a békéscsabai nézőknek biztosan nem volt még része – nyilatkozta Csiszár Imre rendező.

 

Galéria

További programok »

FEL