A világon egyedülálló eljárással készítenek gyógynövény kivonatot Battonyán

2018. február 11. 07:37 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Kendermag, máriatövis mag, lenmag, fűszerkömény és citrom: ezeknek a gyógynövényeknek több ezer éve ismert az emberi testre gyakorolt gyógyhatásuk. Egy battonyai üzemben nagyobb hatóanyag-tartalmat tudnak kivonni ezekből a növényekből egy világszabadalommal védett eljárásnak köszönhetően. A cég innovatív eljárással készült készítményei decemberben kerültek kereskedelmi forgalomba.

Horváth Anita két évig küzdött pikkelysömörrel, amelyre szerinte a Battonyán kifejlesztett krém volt a megoldás. Úgy fogalmazott: látta a gyógyulás a folyamatát, körülbelül két hét után már látszott, hogyan változott a bőre, és ezzel együtt a közérzete is.

Zsigovics István önként kezdte el szedni a még kísérleti fázisban lévő étrend-kiegészítő növényi kivonatot, miután rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála.

– Már elkezdtem egy évvel ezelőtt szedni, akkor eltávolították a polipokat, amelyek a műtét utána még egyszer megjelentek. De azóta már nem alakultak ki újra, tehát teljesen tünetmentes lettem. A legutóbbi  vérvételnél a tumormarkerek is negatívak voltak teljesen - mondta el Zsigovics István.

Az egykori battonyai polgármester, Karsai József saját betegségei miatt döntött úgy, hogy egy olyan technológia fejlesztésébe kezd, amellyel a gyógynövényekből több hatóanyagot vonhatnak ki.

– Minden hagyományos és minden natur. Semmi más, semmi új gyógynövény nincs benne. Ősi, háromezer éves gyógynövények. Csupán egy különleges világszabadalom által védett találmány, ami egy eljárástechnológia: úgy vonjuk ki a hatóanyagot, hogy odajusson, ahova el kell jutnia - emelte ki Karsai József, a HerbaPharm Europe Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Az elmúlt két éveben kutatókat vontak be a munkába és laboratóriumi vizsgálatokat végeztek. Az üzemet magántőkéből alakították ki Battonyán, decemberben kezdték el az étrend-kiegészítők és krémek gyártását.

– Amit hivatalosan elmondhatunk, hogy a Veszprémi Egyetemmel vagyunk keretszerződésben és a szegedi Bay Intézettel.  A piaci átlaghoz képest jóval nagyobb hatóanyag-mennyiséget tudunk kivonni a gyógynövényekből, és az a termékeinkben benne van. Egyébként étrend-kiegészítő és közérzetjavító a besorolási kategóriánk - hangsúlyozta Mákos Árpád, a  HerbaPharm Europe Kft. tulajdonos-üzemvezetője.

A készítmények még nem nyilvános eredményei alapján a cég elindította az engedélyezési eljárást az Országos Gyógyszerészeti, Élelmezési-egészségügyi Intézetnél azért, hogy azokat hagyományos növényi gyógyszerré és gyógykrémmé nyilváníttassák.

 

 

További programok »

FEL