Átadták a battonyai gyógynövényfeldolgozó üzemet

2018. március 10. 16:03 | behir

Március 9-én ünnepélyesen is felavatták azt a gyógynövényfeldolgozó üzemet, melynek alapját közös gondolkodással, közös munkában tette le a HerbaPharm Europe Kft. és a Calendula Szövetség. Dél-Békésben termelt gyógynövényekre alapozva innovatív eljárással nyújtják az egészségmegőrzés, a gyógyítás és az életminőség-javulás lehetőségét, a termékeik iránt már nemzetközi érdeklődés mutatkozik - írja a Calendula Szövetség sajtóközleménye.

Egy szabadalmi bejelentéssel védett eljárásnak köszönhetően ötféle növényi magból - például máriatövis magból, lenmagból, fűszerköményből - a piaci átlaghoz képest jóval magasabb hatóanyag-tartalmú készítményeket állítanak elő a battonyai üzemben. A Dél-Békés erősségeire építő kutatók a termékek fokozott élettani hatását emelik ki, például kiváló gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és immunerősítők. A kutatások, laboratóriumi vizsgálatok, engedélyezési folyamatok után immár kereskedelmi forgalomban is kapható étrend-kiegészítők, krémek iránt hatalmas érdeklődés mutatkozik.

– A Calendula Terv gyógynövény munkacsoportjával rengeteget dolgoztunk azért, hogy most itt tarthassunk, és emberek százainak, ezreinek tehetjük jobbá a mindennapjait, gyógyíthatjuk meg őket a helyben termelt gyógynövényeinkre alapozott technológiával. Folyamatosan dolgozunk azért, hogy még tovább kutassunk, még tovább fejlesszünk, és ebben minden támogatást megkapunk a térség országgyűlési képviselőjétől. Nagyon büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket az elmúlt időszakban elértünk, az én munkámat is folytatva Dél-Békésért – hangsúlyozta dr. Karsai József kutató, a Calendula Terv gyógynövény munkacsoportjának vezetője.

A pénteki ünnepélyes üzemavatón dr. Takács Árpád kormánymegbízott kiemelte, a Calendula Terv érték, összefogás, közösségformáló tudat, mely példaértékű Békés megye bármely települése, térsége számára. A megyei közgyűlést képviselve dr. Tolnai Péter alelnök köszöntötte a megjelenteket, a programon részt vettek a dél-békési kistérség polgármesterei, dr. Szabó Péter, a Kodolányi főiskola rektora, míg a Calendula Szövetség célkitűzéseit és eredményeit Simonka György elnök, országgyűlési képviselő vázolta.

– A battonyai üzem jó példája a hozzáadott érték növelésének, emblematikus fejlesztés a Calendula Szövetségünk életében, megmutatja, közösen nagy dolgokra vagyunk képesek. Hosszú évek munkája érik be Dél-Békésben, olyan fejlesztéseink valósulnak meg, melyekre évtizedek óta várunk. Az óvodáink, iskoláink, egészségügyi, szociális intézményeink fejlesztése mellett megújul az úthálózat, kerékpárutakat, közösségi tereket építünk, de mindezek csak akkor jelentenek valós eredményt, ha a gazdaságot is fejlesztjük. Ha segítjük a vállalkozásokat, ha a hozzáadott érték növelésével megteremtjük a jól fizető állásokat – emelte ki Simonka György.

Az ünnepélyes üzemátadó keretében prof. dr. Hajtó János kutató vázolta fel a speciális kivonási eljárás alapjait, illetve a partnerség fontosságát megerősítve ismertette a termékek iránt tapasztalt nemzetközi (pl. svájci, amerikai, kínai) érdeklődés részleteit.

A battonyai üzemben előállított termékek a megyében már több üzletben, drogériában beszerezhetők, és a tervek szerint rövidesen internetes áruházban is hozzájuthatunk a dél-békési gyógynövényekben rejlő egészséghez.

 

További programok »

FEL