Diákok a bíróságon - A héten tartják az Igazságszolgáltatás Európai Napját

2018. október 16. 17:01 | Gyemendi Réka

Október 15-e és 19-e között rendezik meg az Igazságszolgáltatás Európai Napját Békés megye hét járásbíróságán. A rendezvény célja, hogy az állampolgárok jobban megismerjék az igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, valamint jogaik érvényesítésének lehetőségeit.

 

 

A programsorozatot az Európa Tanács és Európai Bizottság kezdeményezte 2002-ben. Dr. Marton Erika, a Gyulai Törvényszék sajtószóvivője hangsúlyozta: főként középiskolás diákokból álló csoportoknak szólnak a programok, mert szeretnék, ha jogtudatos állampolgárokká válnának már a 18. életévük betöltése előtt.

– A Gyulai Törvényszék és valamennyi Békés megyei bíróság évek óta hagyományosan részt vesz ezekben a programokban – mondta a sajtószóvivő. – A rendezvény évről évre töretlen sikernek örvend, ezt az is jól mutatja, hogy a ma a Békéscsabai Járásbíróságra 12 osztály látogatott el – tette hozzá.

A 7.TV Híradójának nyilatkozó tanulók szerint nagyon hasznos az óra, hiszen szerintük ezekről a fogalmakról minden fiatalnak tudnia kellene.

Békéscsabán és Gyulán kívül még Békésen, Orosházán, Battonyán, Szarvason és Szeghalmon várják a diákokat, akik jogismereti előadásokon, per-szimulációkon és jogi témájú vetélkedőkön vehetnek részt. A csoportok továbbá bejárhatják a bíróság épületét és megnézehtik a fogdát is.

Gyula

Őrizzük meg a nyitottságunkat – Villáminterjú Gugolya Mártával

Gugolya Márta etika-színháztörténet szakon végzett a Pannon Egyetemen. Szabadidejében rajzol, fest, ékszereket készít. Jelenleg a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikuma és Kollégiumában kollégiumi nevelőként és fejlesztőpedagógusként dolgozik. Villámválaszaiban azt is elárulta, hogy nem szeret senkit sem hazugságon érni, illetve kitért arra is, hogy kik a legfontosabb személyek számára.
2021. április 9. 07:30
FEL