A Vásárhelyis diákoknak tartott előadást Áder János - galériával

2023. november 17. 16:54 | Vincze Attila

A vízválságtól a fenntartható fejlődésig címmel tartott előadást Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a békéscsabai Vásárhelyi Pál Technikumban pénteken. A rendezvényen a vízgazdálkodáson túl szó volt a klímaváltozás kihívásairól, a műanyagszennyezésről, illetve a megoldási módokról is.

Több tucatnyi diák és érdeklődő gyűlt össze pénteken a Vásárhelyi Pál Technikum dísztermében, ahol előbb Hankó András, az intézmény tanára, az Alföldvíz Zrt. üzemvezetője, majd Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Áder János vette át a szót, aki előadásában többek között a világban előforduló kevés, sok és szennyezett víz által okozott károkat, valamint a negatív következményeket mutatta be a diákoknak.

– Magyarország sem mentes a kevés víz problémájától, olykor pedig a sok víz drámája is megjelenik nálunk, rekordárvizek képében a Dunán és a Tiszán, nekünk ez ellen is védekeznünk kell. Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt fontos, hogy a Vásárhelyiben tanuló diákok az itt elsajátított tudást majd kamatoztassák, amikor elkezdenek dolgozni, erre nagy szükségük lesz a következő évtizedekben is – fogalmazott.

A korábbi köztársasági elnök beszélt a klímaváltozás hatásairól is, kiemelve a szén-dioxid kibocsátás és annak légkörben való koncentrációjának folyamatos növekedését, amely a globális felmelegedés közvetlen kiváltó oka. Áder János emellett számos példát hozott fel az óriási méreteket öltő műanyagszennyezés demonstrálására, melyekkel legtöbbször a hallgatóságát is gondolkodásra késztette.

– A képen látható folyó tetején egy csónak úszik, benne egy kisfiú. Indonéziában vagyunk, a folyót úgy hívják, hogy Citarum, amely 600 km hosszú és teljes hosszában, illetve szélességében műanyagszemét borítja. A gyerekek itt próbálnak guberálni, hátha van a vízben valami használható anyag, amit pénzzé tudnak tenni. Na most ennek a szemétnek a nagyobbik része előbb vagy utóbb megérkezik az óceánokba is – hangsúlyozta.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke előadása végén kitért a különböző környezet- és klímavédelmi megoldásokra is, megemlítve például azokat a magyar találmányokat, melyek a szennyvíz kezelésére nyújtanak szakszerű segítséget.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL