"Van sütnivalónk" pályázat – Célkeresztben a helyi értékek

2020. augusztus 13. 08:47 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéscsabai Médiacentrum Kft. Van sütnivalónk című gasztropályázatára több nevezés is érkezett. Diós Zsolt, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetőjével arról beszélgettünk, hogy miért is érdemes elindulni a versenyen.

 

– Kérem, meséljen a kedvenc receptjeiről; ha Ön indulna, milyen étellel venne részt ezen a megmérettetésen?

– Szabadidőmben én is szívesen sütök, főzök. Leginkább a magyar konyha áll közel a szívemhez és a hasamhoz. Az egyszerű krumplipaprikástól a töltött káposztán át a pörköltekig bármit szívesen elkészítek, amit a családom, a barátaim is szeretnek és szívesen fogyasztanak. Azonban nem lehet mindig ilyen nehéz ételeket készíteni, ezért az utóbbi időben igyekszem a mediterrán konyhát is meghonosítani a mindennapokban. A jó mediterrán konyha mindig friss, sok gyümölcsöt, zöldséget, növényi olajat és magvakat tartalmaz. A rostban gazdag, zsírban szegény ételek, az egészséges „nassolnivalók” lassan beépülnek a családom étrendjébe. Amennyiben elindulnék a versenyen, akkor vagy egy nagyon egyszerű, de finom krumplipaprikással vagy egy hideg salátával neveznék, mely kizárólag helyi alapanyagokból készülne.

 

– A véleménye szerint miért jó ez a verseny?

– A Van sütnivalónk című gasztronómiai pályázat több szempontból jó. Amit kiemelnék, az, hogy a nevezők az elkésztett ételeikben elsősorban helyi alapanyagokat használnak fel. Ezzel a pályázat kiemelt célját teljesítjük is, hiszen azt szeretnénk elérni, hogy a békéscsabaiak, a Békés megyei emberek vásárlásaik során válasszanak olyan alapanyagot, melyet itt termelnek. Szerencsére egyre többen élik tudatosan az életüket, hozzák meg így döntéseiket. Szeretnénk, hogy ez a tudatosság kiterjedjen a mindennapos élelmiszerek vásárlására is, támogatva ezzel a helyi termelőket, a helyi gazdaságot.

 

– Milyen benyomásai vannak a Van sütnivalónk című pályázatról?

– A pályázat házigazdája a Békéscsabai Médiacentrum Kft. Nagyon örülök annak, hogy a verseny egy olyan összefogás eredménye, melyben szerepet vállaltak helyi, Békés megyei vállalkozások és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága, mely szervezetnek feladata a hazai, ezen belül elsősorban a helyi agrár- és élelmiszerszektorának erősítése, érdekeinek érvényesítése, a magyar, a Békés megyei élelmiszerek versenyképességének támogatása. Büszkeséggel tölt el, hogy térségünk legismertebb séfje, gasztronómiai szakembere, Prohászka Béla elvállalta a fővédnökséget, ezzel emelve a verseny rangját. További öröm, hogy olvasóink, nézőink ilyen szép számmal vesznek részt a pályázaton.

 

– Az eddig beküldött munkák közül melyiket készítené el szívesen?

– A tejszínes csilis csirkét készíteném el, annyi változtatással, hogy a tésztát lecserélném teljes kiőrlésűre és tennék mellé még egy kis  bulgurt vagy kuszkuszt.

További programok »

FEL