A tornászválogatott bejutott a csapatdöntőbe!

2016. június 3. 06:08 | Fekete Kata

Bravúros eredmény született magyar szempontból a tornászok berni női Európa-bajnokságán, ahol a Böczögő Dorina, Kovács Zsófia, Makra Noémi, Divéky Luca és Csányi Julianna összetételű női válogatott bejutott a csapatdöntőbe, Kovács Zsófia pedig két szeren is döntős lett.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány már a 3. forduló után úgy nyilatkozott a Magyar Torna Szövetség honlapján, legmerészebb álmaiban az szerepel, hogy a Kovács Zsófia, Makra Noémi, Böczögő Dorina alkotta együttes a 161.963 pontjával bekerülhet a legjobb nyolc csapatot felvonultató szombati csapatdöntőbe. A kapitánynak igaza lett, a trió a nyolcadik helyen kvalifikálta magát a döntőbe, a selejtezőben 25 csapat indult. A riói tesztversenyen olimpiai kvótás pontszámot szerző Kovács Zsófia egyéniben is brillirozott, élete első felnőtt Európa-bajnokságán két szeren is finálés lett. Felemáskorláton a hatodikként (14.200), ugrásban hetedikként (14.383) lett döntős, ráadásul talajon a 3. számú tartalék. Igazán sajnálhatjuk, hogy ezen az Eb-n nem hirdetnek összetett bajnokot, a kiadott eredménylista szerint ugyanis a dunaújvárosi tornász a harmadik helyen (56.432) végzett egyéni összetettben, a kontinensviadalon 131 versenyző lépett a szerekhez.

Kovács Zsófia:
Hihetelen, hogy életem első felnőtt Európa-bajnokságán minden összejött, két szerfinálé és a csapatdöntő is, nagyon boldog vagyok. Az utolsó fordulót végigizgultuk a lányokkal, nem is számítottam rá, hogy minden sikerül, persze mielőtt kiutaztunk, egy szer fináléjában reménykedtem, de mégiscsak ez az első Eb-m. A gerenda előtt szokásosan izgultam, de ettól függetlenül sikerült, utána mindig jön egy lenyugvás, és már felszabadultan tudok versenyezni. Most is így volt, az ugrásomat nagyon szépen kiviteleztem, a pontom is magas lett, és a korlát szintén nagyon jól sikerült. Annak is örültem, hogy egy kisebb magyar szurkolótábor drukkolt nekünk végig a stadionban.

Makra Noémi:
Az egyik szemem sír, a másik nevet. Hihetetlen, hogy ott vagyunk a csapattal a döntőben, nagyon örülök, neki, hiszen nagyon régen nem volt ilyen. A saját telejsítményemet tekintve viszont nem vagyok elégedett, pont az a két szer nem ment, ahol fináléesélyem lett volna. Az izgalom valahogy gerendán és felemáskorláton is úrrá lett rajtam, már a gerenda se ment az elején, és a korlát előtt is bestresszeltem. Az is számított, hogy a sérülésem miatt az utóbbi időben nem tudtam olyan sokat edzeni, mint korábban. Ugyanakkor a másik két szer, ahol csak a csapatot kellett segítenem, a talaj és az ugrás nagyon jól sikerült. A felemáskorlátról leestem, sajnos bevertem a sérült térdem, úgyhogy most az fáj. Szomorú vagyok, hogy nem jött össze az egyéni finálé, de boldog, hogy a csapadöntő igen.
 

Böczögő Dorina:
Nagyon nagy dolog, hogy ott vagyunk a fináléban, de bevallom őszintén, ha valaki ezt mondja a kiutazás előtt, nem hiszem el. Amikor megtudtuk a csapateredményt a 3. forduló után, akkor kezdtem el igazán izgulni, hiszen azok mögött a franciák mögött álltunk, akik kijutottak az olimpiára csapattal. Osztottam, szoroztam, néztem az átlagpontokat, és kezdtem hinni szövetségi kapitányunknak, hogy meglehet a csapatfinálé. Végig kint voltunk a lányokkal, és nagyon megörültünk, amikor kiíírták, hogy ott vagyunk a döntőben. A saját teljesítményemet tekintve a gerenda előtt szokásosan izgultam, de megvolt a gyaki, az ugrás nagyon jól sikerült, három éve nem ugrottam kettőt, ahhoz képest 12. lettem. A korlátomat megcsináltam, talajon viszont nem tudom mi történt. Az utóbbi napokban keveset ettem, gyengének is éreztem magam, pedig a könnyebb gyakit csináltam, de nem jött össze. Mindenképpen javítok ezen a döntőben, és bevállalom a nehezebbet.
Draskóczy Imre, szövetségi kapitány:
Nagyon-nagyon boldog vagyok. A negyedik forduló alatt végig számoltunk, folyamatosan figyeltük az eredményeket, és nagyon reménykedtünk abban, hogy összejöhet. Megelőztük a belgákat, így ott vagyunk a legjobbak között, utoljára 1998-ban Szentpéterváron voltunk csapattal döntősök. A fináléban tiszta lappal indulunk, megpróbáljuk kijavítani a hibákat, és arra törrekszünk, hogy pontszerző pozíciónk legyen.
 

Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök:
Óriási dolgot vitt végbe a magyar csapat, hiszen 18 éve nem volt magyar női csapat Európa-bajnokságon döntőben. Nagy előrelépés ez a női tornában, köszönhető mindez a kiemelt sporágfejlesztési támogatásnak is. Az pedig döbbenetes, hogy Kovács Zsófia két szerenkénti fináléba is bekerült, az pedig még álmainkban sem szerepelt, hogy a nem hivatalos összetett listán a harmadik helyet foglalja el. Nagyon örülök, végig kint voltam a stadionban, és az egész magyar torna közösen szorít a lányoknak szombaton

FEL