A Torna Club Békéscsabánál is újraindultak az edzések

2020. május 29. 14:24 | Hidvégi Dávid

Kiscsoportokban, de újra indulhattak az edzések a Torna Club Békéscsabánál. A válogatott tornászok közül Szujó Hanna itthon, míg Makra Noémi Budapesten készül a versenyekre.

A tornászokat megviselte a kijárási korlátozás miatti kihagyás, hiszen ezt a sportágat az úszáshoz vagy a súlyemeléshez hasonlóan otthoni körülmények között nem lehet gyakorolni. A sportolók ezért is örülnek annak, hogy újra a megszokott környezetben készülhetnek, de egyelőre csak kis csoportokban.

– Nagyon jó volt visszajönni, mert otthon nem olyanok a körülmények, mint itt és már nagyon hiányoztak a szerek, a nagyobb elemek – emelte ki Potocska Polla tornász.

A csabai klub válogatott versenyzőit is érintette a koronavírus-járvány, hiszen éppen Budapesten voltak edzőtáborban, amikor a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet. A sportolók választás előtt álltak: vagy készülnek tovább zárt kapuk mögött a Magyar Torna Szövetség felügyelete mellett, vagy hazautaznak. Makra Noémi úgy döntött, hogy a fővárosban marad és folytatja a tréningeket, míg Szujó Hanna hazautazott, de emiatt csak otthon edzhetett.

– Kéthétig edzőtáboroztam, nagyon jó formában voltam, de nem tudtam, hogy meddig tart majd ez az egész járvány. Visszagondolva tényleg jó, hogy hazajöttem, mert két hónapot a családom nélkül nehéz lett volna kibírni Budapesten, ezért szerintem jól döntöttem – árulta el a kérdésünkre Szujó Hanna.

A békéscsabai Torna Club elnöke kiemelte, hogy a sportolók a vártnál sokkal jobb állapotban tértek vissza az edzésekre. Fóri Márta hozzátette: ezért a szülőknek és a tornászoknak is elismerés jár. A jelenlegi edzések célja, hogy a versenyzők visszanyerjék a vírus előtti fizikaiállapotukat.

– Nagyon jó, hogy végre érezhetik a terem illatát, a magnézium szagot, illatot. Nagyon fontos és elengedhetetlen, hogy érezzék a szereket, a korlát és a gerendák magasságát, a lendületet. Visszanyúlunk az alapokhoz, az alapelemekhez. Ez olyan, mint egy ház építése: ha megvannak az alapok, akkor arre lehet tovább építeni – hangsúlyozta a szakember.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor rendezhetnek versenyeket a sportágban, de a klubnál remélik, hogy ősszel elindul a szezon. Az áprilisi, elmaradt Európa-bajnokság megtartása legkésőbb a jövő héten dőlhet el. A klub idén is rendez majd nyári tábort, a tervek szerint június 22-e és augusztus 14-e között, több turnusban várják a gyermekeket. 

 

Galéria

További programok »

FEL