Makra Noémi: Nincs már erő és motiváció bennem, hogy folytassam

2021. január 13. 16:08 | Kovács Dávid

Befejezte sportolói pályafutását Makra Noémi, a Torna Club Békéscsaba válogatott tornásznője. A több világ-, és Európa-bajnokságot is megjárt, világkupa-győztes sportoló a koronavírus miatt kihagyott Európa-bajnokság után döntött úgy, hogy a jövőben inkább a tanulmányait helyezi előtérbe. Tervei között szerepel, hogy edzőként segíti majd a fiatal tornászokat.

– Októberben még versenyeztél, aztán jött a koronavírus, lemaradtál a mesterfokú bajnokságról és így az Európa-bajnokságról. Hogyan jutottál el addig a döntésig, hogy nem folytatod a sportolói pályafutásodat?

– Már nyáron elindult bennem a gondolat, hogy nem szeretném folytatni, de még versenyeztem és nem is mondtam senkinek. Versenyeztem októberben is, de már ott sem sikerült úgy, ahogy terveztem. Aztán beteg lettem, elkaptam a koronavírust, utána már úgy voltam vele, hogy ezt már nem szeretném csinálni. Sokat kihagytam, két hónapig nem mozogtam egyáltalán, úgy éreztem, hogy nincs már bennem erő és motiváció, hogy tovább folytassam. Így is 17 évig foglalkoztam ezzel, úgy gondolom, hogy sok jó eredményt hoztam a magyar tornának.

 

– Mi volt az eredeti terv? Hogyan szeretted volna lezárni a pályafutásod?

– A decemberi Európa-bajnokság nagyon jó lehetőség lett volna, mert nagyon sok versenyző lemondta a versenyt a koronavírus miatt, és magyar érmek is születtek a kontinensviadalon. Jó lett volna ott lenni, lett volna esélyem jó eredményt elérni. Ez lett volna az egyik lehetőség, a másik pedig a nyári Universiade, az lett volna az utolsó versenyem a pályafutásomban.

 

 

– Több vb-n, Eb-n, világkupán szerepeltél. Melyik verseny marad a legemlékezetesebb?

– A legrégebbi ilyen emlék a 2011-es EYOF volt, amikor megnyertem a korlátot. 2018-ban a csapat Eb-n is jól szerepeltünk és a 8. helyen végeztünk. 2019-ben Szombathelyen a világkupán megnyertem a gerendát, az is nagyon jó emlék, de igazából az egész 2019-es év nagyon jól sikerült.

 

– Mennyire marad hiányérzet benned, hogy az olimpiai szereplés nem jött össze?

– 2016-ban lett volna erre esélyem, de sajnos az év elejét már sérüléssel kezdtem, úgy is utaztam ki a kvalifikációs versenyre. Nagyobbak voltak a rontási esélyeim, mert nagyon féltettem a térdeim. Akkor nagyon csalódott és szomorú voltam, mert ez egy nagy lehetőség lett volna, de azóta ezt már feldolgoztam.

 

Makra Noémi számos hazai és több nemzetközi viadalon nyert érmet (Fotó: Magyar Torna Szövetség)

 

– Hogyan tovább most, milyen szakon tanulsz tovább? Milyen hosszútávú céljaid vannak?

– A Testnevelési Egyetemen a szakedzői szakot kezdtem el, ez az első félévem. A terveim között az szerepel, hogy kisgyerekekkel kezdjek el foglalkozni. Jelenleg erre nincs lehetőség, mert nincsenek gyerekek a járvány miatt. Ez lenne tehát a legfőbb cél, de még gondolkodom, hogy milyen irányba tanulhatnék majd.

További programok »

Sport

A Bundesligából igazolt irányító-átlövő Békéscsabára

A női kézilabda NB I-ben szereplő TAPPE-Békéscsabai Előre NKSE 2024. június 30-ig szóló szerződést kötött a svéd állampolgársággal is rendelkező Fatos Kücükyildizzel, aki a német első osztályban szereplő Sport-Union Neckarsulm csapatától érkezett a lila-fehér klubhoz – jelentette be az egyesület csütörtök este.
2024. február 23. 08:18
FEL