Torna EB: Fináléban a csapat, Dévai döntős ugrásban

2018. augusztus 3. 11:04 | behir

Dévai Boglárka remek teljesítménnyel, a legmagasabb ugráspontszámmal jutott be a csütörtöki kvalifikációból a glasgow-i torna Európa-bajnokság vasárnapi szerenkénti döntőjébe. A Böczögő Dorina, Dévai Boglárka, Fehér Nóra, Makra Noémi, Péter Sára összeállítású női csapat a 6. helyen kvalifikálta magát a szombati csapatdöntőbe.

Az európai tornászelit visszatért a glasgow-i SSE Hydro csarnokba, melyben 2015-ben hatalmas sikerű világbajnokságot rendeztek – kicsit megfogyatkozva ugyan, mert a női csapatversenyben alig-alig volt olyan ország, amely legerősebb összeállításában tudott elindulni a még a pódiumedzéseken, sőt, a versenyen is kitartó sérüléshullám miatt.

A magyar válogatottnak Kovács Zsófia távollétében kellett helyt állnia – a tavaly összetett Európa-bajnoki ezüstérmet szerző tornásznő szereplését egy korábbi sérülés miatt a világbajnoki szereplés érdekében nem kockáztatta meg a szakmai stáb –, méghozzá a legjobbak társaságában, az esti utolsó szubdivízióban. A Böczögő Dorina, Dévai Boglárka, Fehér Nóra, Makra Noémi, Péter Sára összeállítású csapat felemás korláton kezdte a versenyt – minden nemzet szerenként három tornászt nevezhetett a csapatversenyre, és egyik pontszám sem esett ki, tehát minden tiszta gyakorlatnak nagy szerepe volt.

 

Dévai két pazar ugrással első helyen jutott a szerenkénti döntőbe (Fotó: Magyar Torna Szövetség)

 

Felemás korláton mindhárom magyar tornásznő 12 pont fölötti gyakorlatot mutatott be. A „tizenkettesek” sora gerendán és talajon is folytatódott, majd Böczögő Dorina 13 fölötti ugrással kezdte meg az utolsó rotációt. Péter Sára pontszámára elképesztően hosszan kellett várakozni, viszont a szerenkénti döntőbe jutást megcélzó, soron következő Dévai Boglárkát ez sem zökkentette ki, előbb a nap legmagasabb ugráspontszámát kapta (14.800), majd 14.333-mal folytatta, így két remek gyakorlatával az első helyen kvalifikálta magát a vasárnapi szerenkénti fináléba! Az igen jó ugráspontszámok ráadásul azt is biztossá tették, hogy a női csapat fináléba jut, és ehhez nem is kellett izgulni az utolsó négy csapat eredményein – írja a szövetség hivatalos honlapja.

A női csapatverseny döntőjére szombaton 14.00 és 15.50 között kerül sor, míg Dévai Boglárkának vasárnap 15.30-tól drukkolhatunk az ugrás szerenkénti döntőjében.

A női torna Európa-bajnokság pénteken a juniorok versenyével folytatódik, a magyar csapat a délutáni 3. szubdivízióba kapott besorolást. A verseny a csütörtökihez hasonlóan késő este fejeződik be.

 

 

Így értékeltek a főszereplők

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára: Gyakorlatilag nem volt rontás a lányoknál, megvolt a nagy mumus gerenda, a végén pedig Dévai Bogi ugrása is. Ráadásul Dévai az általános melegítés után a szabályoknak megfelelően másfél óráig legfeljebb nyújtani tudott, aztán fél perce volt bemelegíteni a szeren, erre a szólítás előtt hosszú percekig ott kellett állnia, mert Péter Sára ugrása után elromlott az eredményjelző. Később ezért Péter Sárának meg is kellett ismételnie a gyakorlatot… A végén még ez is jól jött ki, mert elsőre öt tizeddel kevesebbet kapott, másodikra meg jobban végrehajtotta az ugrást. Óriási fegyvertény, amit végrehajtottak a lányok, mert nagyon nagy tornanemzeteket előztek meg, mi pedig a verseny előtt Kovács Zsófi hiányában – aki még pontokat tudott volna hozni – abban gondolkodtunk, hogy legyünk az első tízben.

Draskóczy Imre, a női tornászválogatott szövetségi kapitánya: Nagyon szép teljesítmény ez, szépen, kiegyensúlyozottan tornázott mindenki, nem volt rontás, tulajdonképpen kihoztuk a maximumot ebből a napból. Dévai Boglárka fantasztikusan ugrott, és reméljük, a döntőben még a mai teljesítményét is felülmúlja – de a lényeg az, hogy a fináléban is legyen meg mind a két ugrása.

Dévai Boglárka: Az első, új ugrásomra még én sem gondoltam, hogy ilyen jó pontszámot fogok kapni. A másodikat, amelyet már több éve csinálok, egy kicsit úgymond koszosabbnak éreztem, tehát azon a döntőben még javítani is tudok, és mindenképpen szeretnék is. Az első ugrás jó lenne, ha ilyen maradna, én teljesen jónak éreztem. Új verseny kezdődik a döntőben, most még jobban bele kell adni mindent! Az utolsó szerünk volt az ugrás, utolsóként léptem a szerhez, eleve másfél-két órát várnom kellett, és az eredményjelző hibája miatt még becsúszott plusz öt-tíz perc várakozás, amire aztán végképp nem számítottam. Nagyon örülök, hogy ilyen körülmények között ilyen jó ugrásokat sikerült végrehajtanom. Arra gondoltam a várakozás alatt, hogy tényleg felkészültem, és képes vagyok végrehajtani ezeket az ugrásokat, no meg közben a tavalyi Eb szelleme volt bennem. Megpróbáltam visszaidézni, mit gondoltam akkor, és ugyanúgy megcsinálni az ugrásokat.

 

 

Eredmények, Torna Európa-bajnokság, Glasgow

Női Csapatverseny, kvalifikáció:

1. Franciaország 164.063,

2. Oroszország 161.462,

3. Belgium 159.331,

4. Nagy-Britannia 158.795,

5. Hollandia 158.529,

6. Magyarország (Böczögő Dorina, Dévai Boglárka, Fehér Nóra, Makra Noémi, Péter Sára) 154.130,

7. Spanyolország 153.430,8. Ukrajna 153.163.

Az első nyolc csapat döntőbe jutott.

 

 

Ugrás:

Dévai Boglárka a legmagasabb pontszámmal (14.616), az 1. helyen kvalifikálta magát a szerenkénti döntőbe.

Sport

FEL